Algemeen

De wilde kat - Gezocht poster


portret

naam: Wilde kat
Latijnse naam: Felis silvestris
klasse: Zoogdieren
afmeting: 70 - 90cm
gewicht: 4 - 5kg
leeftijd: 6 - 10 jaar
verschijning: Vachtkleur hangt af van de respectieve ondersoorten
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Carnivoor
eten: Muis, bruine rat, kleine amfibieën
verspreiding: Europa, Azië, Afrika
oorspronkelijke oorsprong: Afrika (Falzkatze)
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: natuurlijke bossen
natuurlijke vijanden: Havik, steenarend, lynx, wolf
geslachtsrijp: tegen het einde van het eerste levensjaar
paartijd: Januari - maart
dracht: 60 - 70 dagen
worpgrootte: 2 - 5 welpen
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de wilde kat

  • De wilde kat of Felis silvestris beschrijft een roofdiersoort die behoort tot de kleine katten, die erg lijkt op de huiskat, maar er slechts in de verte mee verwant is.
  • Binnen de wilde katten wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende ondersoorten.
  • De wilde kat is inheems in Europa en in veel van Azië, Afrika en India.
  • De Europese wilde kat was oorspronkelijk inheems in alle Europese landen, maar de voorraden zijn sterk gedaald als gevolg van intense jacht en de vernietiging van hun habitats. Tegenwoordig worden wilde katten teruggevonden in Schotland, de Balkan, Italië, Frankrijk, België, het Iberisch schiereiland en zelfs Duitsland.
  • De wilde kat bevolkt voornamelijk dichte en goed gestructureerde, natuurlijke en rustige bossen met een grote voorraad oude bomen.
  • Omdat wilde katten erg verlegen dieren zijn, kunnen ze zelden worden waargenomen.
  • Als ze niet jagen, trekken ze zich terug in hun schuilplaatsen, die ze vinden in verlaten vossen en dakconstructies en boomholten.
  • De wilde kat lijkt erg op de huiskat met grijsbruine patronen, maar zijn vacht lijkt niet zo contrastrijk, maar eerder onduidelijk om weg te wassen.
  • In tegenstelling tot de huiskat heeft de wilde kat een veel bossiger en kortere staart, die donker gestreept is en aan het einde dof lijkt. De staartpunt is altijd donker gekleurd.
  • De wilde kat verschilt ook van de gedomesticeerde soort in zijn lichaamsbouw, omdat het een nogal gedrongen en sterke gestalte heeft.
  • De katten brengen een gewicht van maximaal vijf kilogram op de weegschaal, de katten zijn iets lichter.
  • In Midden-Europa voedt de wilde kat zich voornamelijk met muizen. Afhankelijk van de ondersoort en het leefgebied zijn zelfs kleine vogels, konijnen, amfibieën, insecten en hagedissen belangrijke voedselbronnen, alleen in tijden van nood eet de wilde kat ook aas.
  • Als eenling zwerft ze door een gebied dat een oppervlakte van maximaal tien vierkante kilometer kan bestrijken.
  • Na de paring, die uiterlijk in maart plaatsvindt, en een draagtijd van maximaal zeventig dagen, bevalt het vrouwtje van drie of vier, zelden zelfs zes, kittens. Ze verlaten de zorg voor hun moeder op de leeftijd van een half jaar.
  • De levensverwachting van de wilde kat is maximaal tien jaar. Dieren die in menselijke zorg leven, kunnen als vijftienjarige huiskatten worden. Dit is echter uiterst zeldzaam, omdat de wilde kat de mens vermijdt en als zeer moeilijk te temmen wordt beschouwd.