Algemeen

De duif van de Turk - Gezocht poster


portret

naam: Turkse Tortel
Andere namen: /
Latijnse naam: Streptopelia decaocto
klasse: Vogels
afmeting: 30 - 32 cm
gewicht: 150 - 225 g
leeftijd: 5 - 10 jaar
verschijning: lichtbruin verenkleed, zwarte halslijn met witte rand
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: bij voorkeur graaneter (granivor)
eten: Zaden en noten, fruit en bessen, insecten
verspreiding: Europa, Noord-Amerika, Azië
oorspronkelijke oorsprong: Azië en Azië
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Parken en tuinen, culturele opvolger van de mens
natuurlijke vijanden: Ekster, eekhoorn, havik, huiskat, kraai, marter
geslachtsrijp: 1 jaar
paartijd: vanaf maart
broedseizoen: 14 - 18 dagen
legselgrootte: 1 - 2 eieren
sociaal gedrag: losse gezinsverenigingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de Turkse Tortel

  • De Turkse Tortel of Streptopelia decaocto beschrijft een vogelsoort in de Columbidae, oorspronkelijk inheems in Klein-Azië en Azië, maar gevestigd in de 20e eeuw in Europa en de Verenigde Staten. - De gemeenschappelijke naam in het Duitstalige gebied is te wijten aan het feit dat het oorspronkelijke distributiegebied zich uitstrekte van heel Turkije tot Japan.
  • De eerste belangrijke aandelen werden geregistreerd in Europa, vooral in Oostenrijk, Nederland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten verspreidden de Duiven van Turkije zich voor het eerst in Florida en de Bahama's en zijn tegenwoordig inheems in meer dan twintig landen.
  • De Turkse Tortel is een culturele opvolger, dat wil zeggen, hij leeft het liefst dicht bij menselijke nederzettingen en is nu heel gebruikelijk in de steden en dorpen van Midden- en Noord-Europa. Daar woont de duif van Turkije zowel in parken en begraafplaatsen als in privétuinen en woonwijken waar hoge bomen groeien.
  • Met een lichaamslengte van dertig centimeter is de duiventil ongeveer zo groot als de stadsduif, die wijdverbreid is in de grote steden.
  • De mannetjes zijn slechts iets groter en zwaarder dan de vrouwtjes.
  • Bij beide geslachten verschijnt het verenkleed op de rug bruinbruin, de buik lichtgrijs, alleen de vleugelpunten zijn zwart gekleurd. Het meest opvallende kenmerk van de duif is de smalle zwarte kraag, die langs de nek loopt. De zwarte ogen zijn ook omgeven door een witte ring.
  • In menselijke nederzettingen en culturele landschappen vinden de kalkoenduiven dankzij het afval een rijke voedselvoorziening. Ze voeden zich voornamelijk met verschillende zaden en noten, fruit en bessen, insecten en knoppen, maar worden ook vaak waargenomen op voederplaatsen waar ze knoedels en ander vogelvoer eten.
  • Zodra de temperaturen in het voorjaar langzaam stijgen, begint de verkering van de Duif van Noorwegen. Na het paren leggen de vrouwtjes vanaf maart twee eieren per nest in het nest, dat meestal hoog in een naaldboom staat.
  • Na een broedperiode van twee weken broeden de kuikens, die in drie weken in het nest worden gevoerd met struma melk. Zelfs nadat ze het nest hebben verlaten, worden ze door beide ouders enkele weken verzorgd.
  • Haviken, oehoe's, sperren en raven, evenals marters die het nest vangen en jonge vogels zijn van bijzonder belang als roofdieren van de duif.
  • De maximale levensduur van de duif is ongeveer twaalf jaar.