Algemeen

De kerkuil - Gezocht poster


portret

naam: Kerkuil
Latijnse naam: Tyto alba
klasse: Vogels
afmeting: 30 - 35 cm
gewicht: 250 - 500 g
leeftijd: 10 - 15 jaar
verschijning: wit en lichtbruin verenkleed
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Carnivoor
eten: voornamelijk knaagdieren
verspreiding: West-Azië, Europa, Amerika, Australië, Afrika
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: schemering en nachtelijk
leefgebied: niet-specifieke habitat, behalve tropische regenwouden en woestijnen
natuurlijke vijanden: Marten
geslachtsrijp: over het begin van het tweede levensjaar
paartijd: Februari - maart
broedseizoen: 30 dagen
legselgrootte: 3 - 12 eieren
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de kerkuil

  • De Kerkuil of Tyto alba beschrijft een veel voorkomende soort uil die inheems is in Europa en Azië, evenals in Amerika, Afrika en Australië.
  • Kerkuilen koloniseren alle habitats met uitzondering van regenwouden en woestijngebieden. Ze worden verdeeld in boomsteppen, semi-woestijnen en savannes. In Europa wonen ze bij voorkeur in de landbouw in gebieden in de buurt van dorpen en steden.
  • Kerkuilen zijn zeer natuurgetrouwe vogels die zelfs in strenge winters op hun eigen grondgebied blijven. Daarom is er in besneeuwde seizoenen, wanneer voedsel schaars is, vaak een aanzienlijke decimering van de voorraad.
  • Qua uiterlijk onderscheidt de kerkuil zich duidelijk van andere soorten uilen. Ze heeft niet de karakteristieke oorveren, maar een opvallende sluier, waaraan ze haar naam te danken heeft. Dit is hartvormig, lijkt sneeuwwit en omringt het kleine en diepe zwart, in tegenstelling tot andere uilen die naar voren kijken.
  • Het verenkleed is bedekt met donkere vlekken en lijkt goudbruin op de rug, wit tot lichtbruin aan de buikzijde.
  • Alle soorten kerkuilen hebben lange vleugels, waarvan de uiteinden bij het zitten voorbij de staart uitsteken.
  • Dit is een duidelijk kenmerk van vogels die in open landschappen jagen. - Afhankelijk van het bereik en de voedselvoorziening vangt de kerkuil verschillende soorten muizen, ratten, konijnen, reptielen, amfibieën en kleinere vogels.
  • Haar slachtoffers verbazen haar door slechts een paar voet boven de grond en bijna geruisloos te vliegen.
  • Na het consumeren van hun prooi, wurgt de kerkuil opnieuw onverteerbare componenten zoals haar of bot in de vorm van Gewöllen.
  • Het broedseizoen is sterk afhankelijk van de voedselvoorziening, in Europa voornamelijk van de muizenpopulatie.
  • Kerkuilen broeden in boomholten, ruïnes of rotsspleten, maar vinden ook geschikte nestplaatsen in schuren, oude gebouwen en kerktorens in Europa.
  • De kerkuil broedt meestal ongeveer vier weken uit vanaf maart.
  • De jonge vogels vluchten ongeveer twee maanden na het uitkomen en beginnen onmiddellijk met het beoefenen van onafhankelijke jacht.
  • In het wild zijn kerkuilen tussen de tien en vijftien jaar oud.
  • Door de vernietiging van hun habitat, het gebruik van rodenticiden in de landbouw en de renovatie van oude gebouwen, neemt het aantal kerkuilen af.
  • Omdat kerkuilen als waardevolle knaagdierjagers worden beschouwd, bouwen veel boeren speciale uilgaten in stallen en schuren om hen geschikte nestplaatsen te bieden en de bevolking te beschermen.