Facultatief

De blackcap krijger - Gezocht poster


portret

naam: Blackcap-grasmus
Andere namen: /
Latijnse naam: Sylvia atricapilla
klasse: Vogels
afmeting: 13 - 15 cm
gewicht: 15 - 20 g
leeftijd: 5 - 8 jaar
verschijning: grijsachtig verenkleed, mannelijk met zwarte kuif, vrouwelijk met roodbruine kuif
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: bij voorkeur insecteneters (insektivor)
eten: Bessen, fruit, nectar en insecten
verspreiding: Europa
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: geeft de voorkeur aan oeverbossen en vegetatierijke parken
natuurlijke vijanden: Havik, havik, marter
geslachtsrijp: over het tweede levensjaar
paartijd: April - mei
broedseizoen: 10 - 14 dagen
worpgrootte: 3 - 5 eieren
sociaal gedrag: ?
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de blackcap

  • De blackcap of Sylvia atricapilla beschrijft een zangvogel, die wijdverbreid is in Midden-Europa.
  • Zoals alle vertegenwoordigers binnen het geslacht van zangers, wordt de blackcap ook toegewezen aan de zangvogels.
  • Het woont in heel Europa met uitzondering van Noord-Scandinavië, de meest noordelijke regio's van het Verenigd Koninkrijk en IJsland.
  • De zwartkopgrasmus stelt weinig eisen aan zijn leefgebieden en wordt daarom gevonden in alluviale bossen, bladverliezende struiken en gemengde bossen evenals stadsparken, semi-natuurlijke tuinen en begraafplaatsen met boombedekking.
  • Voor het fokken kiest de blackcap half schaduwrijke plaatsen. Direct zonlicht en droogte worden over het algemeen vermeden, evenals gebieden zonder dichte vegetatie.
  • Afhankelijk van het verspreidingsgebied is de blackcap een migrerende of gedeeltelijke migrant. De overwinteringsgebieden liggen in Afrika en aan de Atlantische kust van Europa. Veel Noord-Europese populaties overwinteren in de Middellandse Zee of zelfs in Midden-Europa.
  • De blackcap is maximaal zes centimeter lang, bereikt een spanwijdte van ongeveer twintig centimeter en weegt gemiddeld achttien tot twintig gram op de weegschaal.
  • Het verenkleed van de blackcap verschijnt in een grijsachtige toon, waarbij het donkergrijs is op de rug, vrij groenachtig op de buik.
  • Mannen en vrouwen zijn gemakkelijk te onderscheiden door de kleur van hun potlood dop. Dit is zwart bij volwassen mannetjes, bij vrouwtjes en jonge vogels verschijnt het in een roodachtig bruin.
  • Afhankelijk van het seizoen voedt de blackcap zich met bloemen en nectar, fruit en bessen evenals insecten, hun larven en spinnen.
  • Mannen en vrouwen komen samen voor monogame seizoenen. De mannetjes beginnen te nestelen voordat hun vrouwtjes aankomen.
  • De komvormige nesten zijn gebouwd in hagen en andere struiken of in jonge bomen.
  • Het vrouwtje broedt gedurende ongeveer twee weken vijf eieren uit. De jonge vogels vluchten op de leeftijd van twee weken.
  • Aangezien de blackcap als zeer flexibel en aanpasbaar wordt beschouwd, zijn de aandelen grotendeels stabiel. Vooral in Midden-Europa, waar tegenwoordig veel populaties overwinteren, is de blackcap heel gebruikelijk. Alleen al in Duitsland wordt het bestand geschat op meer dan drie miljoen broedparen.