Algemeen

De maaltijd slikken - Kenmerken


portret

naam: Slikken
Andere namen: /
Latijnse naam: Delichon urbicon
klasse: Vogels
afmeting: 11 - 13 cm
gewicht: 18 - 22 g
leeftijd: 2 - 10 jaar
verschijning: blauwzwarte kopveren, witte buikveren, bruine vleugels
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: Insectivore (insecteneter)
eten: Vliegen, muggen, muggen, vlinders, spinnen
verspreiding: Europa, Azië, Afrika (overwinteringsgebied)
oorspronkelijke oorsprong: Eurazië
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Culturele opvolger van de mens
natuurlijke vijanden: Ekster, valk, havik, marter, kerkuil
geslachtsrijp: ?
paartijd: April - mei
broedseizoen: ongeveer 14 dagen
legselgrootte: 2 - 5 eieren
sociaal gedrag: Colony Breeder
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de zwaluw

  • De zwaluw of Delichon urbicon beschrijft een van de passerinevogels geteld soorten zwaluwen, die in heel Europa wordt vertegenwoordigd en ook inheems is in een groot deel van Azië.
  • Afhankelijk van het verspreidingsgebied bewoont de zwaluw zowel originele rotsachtige landschappen in bergketens tot 4.600 meter als gecultiveerde landschappen in de vlaktes. Belangrijk is een schaarse vegetatie, zodat er veel vrije plekken zijn om te jagen tijdens de vlucht.
  • In de meeste gevallen koloniseren zwaluwen broedplaatsen in de buurt van wateren om geschikt materiaal te vinden om te nestelen.
  • De zwaluw is een trekvogel die eind augustus op weg gaat naar Afrika om daar de winter door te brengen. Afhankelijk van het verspreidingsgebied keert hij terug naar zijn zomerkwartier in april of mei om daar te broeden. De meeste zwaluwen blijven hun leven lang hun geboorteplaats behouden.
  • De zwaluw heeft een zuiver wit verenkleed aan de ventrale zijde en op de staart. De kop en de rug zijn blauwzwart gekleurd, de vleugels zijn donkerbruin.
  • Van de boerenzwaluw kan de zwaluw gemakkelijk worden onderscheiden door de diep ingekeepte staart zonder lange spiesjes.
  • De huis-zwaluw bouwt hun nesten van klei geeft de voorkeur aan rotsprojecties en huisgevels direct onder het dak, waar het broedt in kolonies.
  • Het nest, net als dat van andere zwaluwen behalve een klein ingangsgat, is volledig gesloten en zacht opgevuld met veren, plantmateriaal en haar.
  • Vanaf mei worden er twee eieren per seizoen uitgebroed. Van zes tot vijf eieren per koppeling komen de jonge vogels na zestien dagen uit en krijgen ze ongeveer drie weken voedsel in het nest.
  • Eekhoorns vangen hun voedsel uitsluitend tijdens de vlucht. Hun belangrijkste voedselbronnen zijn vlinders, muggen, vliegen en mayflies.
  • De maximale levensverwachting van de kalfslikken is tien jaar. Veel vogels worden gedood door uilen, haviken of sperwers.
  • De grootste vijand is echter de mens. In veel gebieden zijn zwaluwen afhankelijk van menselijke tolerantie als culturele opvolgers. Veel nesten worden vandaag vernietigd, omdat broedende zwaluwen de huisgevels vervuilen. De sloop van oude gebouwen leidt ook tot een voortdurende achteruitgang van hun broedgebieden. Op veel plaatsen, hoewel Schwalbenhäuser opgezet als een compenserende maatregel, maar niet graag geaccepteerd door de zwaluwen.