+
Algemeen

De hyena - Gezocht poster


portret

naam: Hyena
Latijnse naam: Hyaenidae
klasse: Zoogdieren
afmeting: tot 150cm (lengte kop / romp)
gewicht: 20 - 50kg
leeftijd: 10 - 40 jaar
verschijning: bruinzwarte jas
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Carrion, fruit, planten, kleine zoogdieren
verspreiding: Afrika, Azië
oorspronkelijke oorsprong: waarschijnlijk Afrika
Slaap-waakritme: nachtelijk
leefgebied: Savannah, halfwoestijn
natuurlijke vijanden: /
geslachtsrijp: vanaf drie jaar
paartijd: het hele jaar door
dracht: 90 - 100 dagen
worpgrootte: 1-4 welpen
sociaal gedrag: Pack dier
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de hyena

  • Hyena's zijn inheems in veel Afrikaanse en Aziatische landen en zijn onderverdeeld in vier soorten.
  • De meest bekende soort is de zuidelijke hoek van Afrika, waar de hyena van de Duitse herder met uitsterven wordt bedreigd.
  • Afhankelijk van de soort is de vacht van de hyena bruin gevlekt, gestreept of overwegend zwartbruin gekleurd.
  • Hoewel hyena's qua uiterlijk erg op de honden lijken, behoren ze tot de familie van de Schleichkatzen.
  • De hyena is een omnivoor die zich voedt met aas evenals plantendelen, eieren, fruit en vers gevangen prooien. Dankzij hun zeer krachtige kaken en extreem scherpe tanden, slagen hyena's er ook in om door botten te bijten. Ze consumeren daarom bijna alle delen van een dier en worden naast de gieren beschouwd als de belangrijkste aaseters in de woestijngebieden van Afrika.
  • De kleinste hyenasoort, de Aardewolf, voedt zich uitsluitend met termieten en heeft daarom een ​​gebit dat aanzienlijk verschilt van zijn familieleden.
  • Het lichaamsbouw van de hyena is vooral merkbaar vanwege de hellende rug, die zich in de loop van zijn ontwikkeling ontwikkelde naarmate de voorpoten geleidelijk langer werden. De hoger liggende schouders geven haar gestalte een gebochelde blik en maken haar een beetje onhandig.
  • Dit misleidt echter het feit dat ze uitstekende en snelle jagers zijn die ook groot wild kunnen doden. Als voornamelijk nachtelijke roofdieren doden ze meestal prooidieren binnen een paar seconden en snijden ze hun buik met hun scherpe tanden.
  • Vaak moeten hyena's hun prooi afstaan ​​aan grotere roofdieren, vooral leeuwen, omdat ze hen niet kunnen verdedigen tegen de grotere concurrenten. Op enige afstand wachten ze op wat de leeuwen achterlaten en helpen zich vervolgens naar de restjes.
  • Hyena's hebben kleine natuurlijke roofdieren. Maar als ze worden aangevallen door grotere roofdieren, liggen ze star en onbeweeglijk op de grond en blijven ze in deze positie totdat de aanvaller zijn interesse verliest.
  • Hyena's leven in roedels en trekken zich overdag terug in grotten die ze niet zelf bouwen, maar overnemen van andere dieren. Binnen de groep is er een vaste sociale orde die een willekeurige reproductie voorkomt.
  • De dekking is niet gebonden aan specifieke seizoenen en vindt plaats zonder de typische katachtige beten of kreten. Een nest bestaat meestal uit twee of drie welpen die bijna twee jaar doorbrengen in de zorg voor hun moeder.
  • Normaal gesproken vermijden hyena's mensen en vormen daarom weinig gevaar voor hen.Alleen in gebieden waar voedseltekorten optreden, vallen sommige dieren mensen aan. Als jonge hyena's door mensen worden grootgebracht, zijn ze meestal erg aanhankelijk, maar door hun uitgesproken Gebiss ook gevaarlijke huisdieren.
  • Met een maximale levensverwachting van veertig jaar worden hyena's aanzienlijk ouder dan hun naaste familieleden, de grote katten.


Video: BIRDS OF PREY - Official Trailer 1 (Januari- 2021).