Informatie

The Gazelle - Gezocht Poster


portret

naam: Gazelle
Latijnse naam: Gazella
klasse: Zoogdieren
afmeting: 100 - 150 cm
gewicht: 35 - 70kg
leeftijd: 7 - 12 jaar
verschijning: bruine vacht, witte buikbodem
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Gras
verspreiding: Afrika, Azië
oorspronkelijke oorsprong: Afrika
Slaap-waakritme: dag of nacht actief (afhankelijk van de soort)
leefgebied: Steppe, halfwoestijn
natuurlijke vijanden: Leeuw, hyena, wolf
geslachtsrijp: over het tweede levensjaar
paartijd: ?
dracht: ongeveer 6 maanden
worpgrootte: 1 - 2 kittens
sociaal gedrag: Kuddedier
Van uitsterven: Nee (afhankelijk van de soort)
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de Gazelle

  • Gazellen zijn gehoornde dieren in Afrika en Azië die tot de herkauwersfamilie behoren en op basis van hun verspreidingsgebied in vijftien soorten worden verdeeld. Binnen de groep gazellen worden drie geslachten onderscheiden met de Gazella, de Eudorcas en de Nanger.
  • Gazellen zijn inheems in West- en Noord-Afrika, het Arabische schiereiland, het Nabije Oosten en Centraal-Azië en India en zijn te vinden in open landschappen zoals zandwoestijnen, graslanden, droge steppen, steenwoestijnen, boomsavannes en dorre berglandschappen.
  • Gazellen bereiken ongeveer de grootte van een hert en hebben een slank lichaam met kleine en lange benen en driehoekige hoeven. De hoorns verschijnen in gegroefde en licht gedraaide vorm, waarbij de mannetjes aanzienlijk meer uitgesproken zijn dan die van de vrouwtjes. Alle soorten hebben de bruinachtige vacht, de witte buik en de witte bult gemeen.
  • De ogen van de gazellen zijn opvallend groot, steken enigszins uit en laten de dieren toe om grote landschappen op grote afstanden te overzien. Haar gehoor en reukvermogen zijn ook uitstekend.
  • Gazellen zijn overwegend dagelijkse herbivoren en zijn voortdurend op zoek naar water en voedselbronnen gedurende seizoensmigraties. In de loop van de lange reizen verenigen individuele groepen zich tot kuddes van enkele duizenden dieren. Met het regenseizoen lossen deze enorme kuddes weer op in kleinere verenigingen, die onderworpen zijn aan een strikte marginale volgorde. Ze kunnen worden gevormd uit gemengde groepen of bestaan ​​alleen uit vrouwen of mannen. Sommige gazellen leven ook als eenlingen.
  • De gazellen communiceren met elkaar door met hun korte staart te kwispelen.
  • In het paarseizoen bezetten de mannen meestal hun eigen grondgebied, dat ze verdedigen tegen concurrenten. Haar bronstige geluiden produceren haar met het opblazen van haar neus. Ze kunnen worden gehoord als snort en geblaat, vaak als menselijk snurkgeluid.
  • Gazellen zijn extreem robuuste dieren, perfect aangepast aan de extreme weersomstandigheden van hun leefomgeving. In hete woestijngebieden zijn zij de enige dieren die zich vrij bewegen tijdens de middaghitte, terwijl andere soorten volledig ongevoelig zijn voor vorst.
  • Afhankelijk van de soort en het leefgebied hebben gazellen verschillende roofdieren zoals hyena's, wolven en jakhalzen, evenals leeuwen, cheeta's en luipaarden. Zelden worden jonge gazellen ook gevangen door adelaars.
  • Ontsnappend aan een aanvaller gaan gazellen met hoge snelheid vooruit en met de karakteristieke stuitersprong, tegelijkertijd met alle vier de benen van de grond.
  • Vanwege de intense jacht op hun vacht worden veel gazellen geclassificeerd als bedreigde soorten. Dit geldt vooral voor de gazellen, die inheems zijn in Afrika en Azië. In Arabië daarentegen worden deze dieren door mannen aanbeden vanwege hun gracieuze uiterlijk.