Algemeen

De eend - Gezocht poster


portret

naam: Eend
Andere namen: Wilde eend
Latijnse naam: Anas platyrhynchos
klasse: Vogels
afmeting: 40 - 55 cm
gewicht: 1 - 1,5kg
leeftijd: 5 - 10 jaar
verschijning: bruin-wit verenkleed (vrouwelijk), wit-zwart verenkleed en groene kop (mannelijk)
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Kleine dieren, slakken, planten
verspreiding: Azië, Europa, Noord-Amerika
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag en nacht actief
leefgebied: Staand water
natuurlijke vijanden: Vos, havik, marter, wolf
geslachtsrijp: ongeveer 12 maanden
paartijd: September - oktober
broedseizoen: 26 - 28 dagen
legselgrootte: 5 - 15 eieren
sociaal gedrag: Zwerm dier
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de eend

  • De foto toont twee wilde eenden: mannetjes (rechts) en vrouwtjes (links) zijn duidelijk te onderscheiden. Terwijl het vrouwtje altijd een grijsbruine vachtkleur heeft, zijn de drakes gemakkelijk te herkennen met een groene kop.
  • Wilde eenden broeden alleen in rustige zoetwaterwateren, maar niet in de buurt van rivieren of zoutwatermeren.
  • In het late najaar trekken eenden uit Noord-Europa naar Zuid-Europa. Eenden behoren dus tot de trekvogels.
  • Pasgeboren eenden kunnen kort na de geboorte zelfstandig zwemmen. Dit is belangrijk om niet te worden opgegeten door landetende roofdieren.
  • Een eend legt gemiddeld ongeveer 10 eieren per jaar. Hiervan worden slechts twee eenden volwassen. Sterfte is zo hoog.
  • Aan het uiteinde hebben eenden de zogenaamde plaagklier. Dit produceert vet dat de eend gebruikt om regelmatig zijn veren te smeren om het waterafstotend te maken.
  • Oorspronkelijk werden eenden alleen verspreid op het noordelijk halfrond. Sinds de mens de eend in Australië heeft blootgelegd, is hij daar ook in gematigde klimaten gevonden.
  • In het wild bereiken eenden meestal slechts een maximale leeftijd van 10 jaar. Met medische zorg door mensen en beschermd tegen roofdieren, kunnen eenden tot 30 jaar oud worden.
  • Statistisch gezien zijn er veel meer mannelijke mannetjes dan vrouwelijke eenden.


Video: Disneyland Paris - The little duck (Oktober 2021).