Informatie

Het jak - profiel


portret

naam: Jak
Andere namen: Grunzochse
Latijnse naam: Bos mutus
klasse: Zoogdieren
afmeting: tot 2m hoog
gewicht: 300 - 700kg
leeftijd: 8 - 14 jaar
verschijning: bruine tot zwarte vacht
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Plantmateriaal, gras
verspreiding: Centraal-Azië
oorspronkelijke oorsprong: Eurazië
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Steppe
natuurlijke vijanden: Wolf
geslachtsrijp: ongeveer vijf jaar oud
paartijd: September - oktober
dracht: ongeveer 270 dagen
worpgrootte: 1 welp
sociaal gedrag: Kuddedier
Van uitsterven: Ja
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de jak

  • De jak verwijst naar een van de vijf rundersoorten en wordt verspreid in Centraal-Azië. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de wilde soort, die nu op de lijst van bedreigde soorten staat, en de huisjakken die door mensen worden gehouden in Siberië, Mongolië en de Himalaya.
  • In de landen van Centraal-Azië is de Hausyak niet alleen een belangrijke voedselbron, maar ook de enige leverancier van melk, leer en wol en een belangrijke lading- en transportdier. In veel regio's is het bestaan ​​van mensen in boerengemeenschappen grotendeels afhankelijk van de bevolking van jakken. Zelfs de ontlasting wordt gebruikt als waardevolle brandstof.
  • Vanwege de karakteristieke gegrom van de jak, wordt het ook wel de Tibetaanse Grunzochse genoemd in Duitstalige landen.
  • Yaks kunnen meer dan 700 kg wegen en een hoogte bereiken van maximaal twee meter, waarbij de koeien aanzienlijk kleiner zijn dan de stieren.
  • Jakken hebben een veel bredere borst in vergelijking met andere soorten vee en een lange romp en scherpe hoefuiteinden om een ​​veilige voet op berghellingen in de ondergrond te vinden.
  • De bult op de achterkant van de yaks is het gevolg van de spinale processen in het gebied van de cervicale en thoracale wervelkolom.
  • Jakken zijn extreem bestand tegen kou en vorst vanwege hun lange donkere vacht, die uit meerdere lagen bestaat en alle lichaamsdelen bedekt. Jakken vinden ideale leefomstandigheden in gebieden met gemiddelde temperaturen van niet meer dan vijf graden.
  • Net als andere rundersoorten zijn yaks grazende herkauwers die zich hoofdzakelijk voeden met een bepaalde soort zure grasfamilie met een hoog gehalte aan ruw vezelmateriaal. Verbrand en stekelig plantmateriaal als voedselbron dient hen echter ook als extreem zuinige dieren.
  • In tegenstelling tot koeien of hooglandvee consumeren jaks veel minder voedsel en water en eten ze nauwelijks meer dan twee kilo plantmateriaal per dag tijdens de barre wintermaanden. Dit resulteert in deze vee sterke seizoenafhankelijke gewichtsschommelingen. In de strenge wintermaanden is een gewichtsverlies tot twintig procent niet ongewoon en nauwelijks reden tot bezorgdheid.
  • De yak-kuddes bestaan ​​buiten het paarseizoen alleen koeien en mannelijke, nog niet onvolwassen juvenielen. In de groep verdedigen jakken zich samen tegen aanvallende wolven en andere roofzuchtige zoogdieren en zijn daarom zeer zelden het slachtoffer van hun roofdieren.
  • De kalveren zijn veel kleiner in vergelijking met andere runderen en worden geboren na een kortere draagtijd. Hierdoor kunnen de koeien tot de geboorte zeer mobiel zijn, maar verhoogt het risico dat de jongen de eerste winter niet overleven.

Video: How To Delete A User Profile on The PS4 - PS4 Tutorial (November 2020).