Algemeen

The Wisent - Gezocht poster


portret

naam: Bison
Andere namenFoto's: Europese bizon
Latijnse naam: Bison bonasus
klasse: Zoogdieren
afmeting: 2,5 - 3 m
gewicht: 500 - 800kg
leeftijd: 20 - 30 jaar
verschijning: bruine tot donkerbruine vacht
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Bladeren, grassen, plantmateriaal
verspreiding: Europa, Azië
oorspronkelijke oorsprong: Oost-Europa
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Loofbossen
natuurlijke vijanden: /
geslachtsrijprond de leeftijd van zes
paartijd: Juli - september
dracht: 9 maanden
worpgrootte: 1 - 2 kittens
sociaal gedrag: Family Association
Van uitsterven: Ja
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de wisent

  • De bizon of bizonbonasus beschrijft een Europese inheemse rundersoort, die behoort tot het geslacht bizon. Daarom wordt de bizon ook wel Europese bizon genoemd.
  • De bizon wordt beschouwd als de grootste in Europa levende landzoogdier ooit.
  • Slechts enkele eeuwen geleden woonde Europese bizons in grote delen van Midden-Europa, waaronder Duitsland, waar ze voornamelijk in Saksen en het Harzgebergte woonden.
  • Tegenwoordig is deze rundersoort volledig uitgestorven, behalve enkele Oost-Europese landen. De Europese kudde bizons wordt geschat op ongeveer tweeduizend exemplaren.
  • Deze worden voornamelijk aangetroffen in Polen, Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland en Litouwen.
  • In het voorjaar van 2013 werden enkele bizons vrijgelaten uit gevangenschap in het Rothaargebirge. Deze konden zich in het wild vestigen en hebben al nakomelingen verwekt. Na meer dan vierhonderd jaar zijn vrij levende Europese bizons in Duitsland vertegenwoordigd met deze kleine kudde.
  • Net als de bizon is de bizon van massieve vorm met een opvallend hoge schoft, die verschijnt als een benige bult.
  • Stieren kunnen tot twee meter groot worden en een ton wegen op de weegschaal. De koeien zijn veel kleiner dan de politie.
  • De schedel is laag geplaatst en vertoont een prominent gebogen voorhoofd.
  • De hoorns zijn ongeveer 45 centimeter lang en naar binnen gebogen.
  • Ondanks de enorme vorm kunnen bizons goed zwemmen en als hardloper tot zestig kilometer per uur rennen.
  • In de bronsttijd tussen juli en september hoort vooral de mannelijke Europese bizon het karakteristieke luide gebrom.
  • Europese bizons zijn actief in de schemering en tijdens de nacht. De koeien sluiten samen met hun kalveren. Elke kudde, die uit maximaal vijftig dieren kan bestaan, wordt geleid door het oudste vrouwtje, de zogenaamde loodkoe.
  • Als herkauwers voeden bizons zich voornamelijk met grassen, kruiden en jonge scheuten, afhankelijk van de habitat en het seizoen van boomschors, struiken en ander plantmateriaal.
  • Om hun voedsel te vinden, verblijven bizons meestal in schaarse loofbossen en semi-open landschappen.
  • De stieren leven solitair en sluiten zich alleen aan bij de bronsttijd van een kudde. Rechts van de paring worden bittere gevechten tussen mannen geleid, die vaak eindigen met de dood van een stier.
  • Na een draagtijd van negen maanden bevalt de koe van een kalf dat al veertig kilogram weegt en een half jaar borstvoeding krijgt.
  • Het wordt zelfstandige op de leeftijd van ongeveer een jaar, maar blijft een tijdje bij de moeder.
  • In de jaren twintig van de vorige eeuw was de wereldbevolking bizons gedaald tot vijftig dieren. Alleen door gerichte repatriëringsmaatregelen kon de soort van uitsterven worden gered.
  • De levensverwachting van Europese bizons is maximaal dertig jaar.


Video: De wolf op de Veluwe: wat moet je doen als je 'm ziet? (Januari- 2022).