Anders

The Tasmanian Devil - Wanted Poster


portret

naam: Tasmaanse duivel
Andere namen: Tas duivel
Latijnse naam: Sarcophilus harrisii
klasse: Zoogdieren
afmeting: tot 60cm
gewicht: 6 - 8kg
leeftijd: 3 - 10 jaar
verschijning: zwarte jas
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Carnivoor
eten: Amfibieën, insecten, vogels, kleinere zoogdieren en reptielen
verspreiding: Tasmanië
oorspronkelijke oorsprong: Australië
Slaap-waakritme: nachtelijk
leefgebied: niet specifiek
natuurlijke vijanden: /
geslachtsrijp: vanaf het tweede levensjaar
paartijd: Maart - april
dracht: 30 dagen
worpgrootte: 20 - 30 welpen
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Ja
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de Tasmaanse duivel

  • De Tasmaanse duivel of stokbroodduivel is een buideldier, die tot het geslacht van de Raubbeutler wordt gerekend. Hij is nauw verwant aan de zakmarters en wordt beschouwd als de beroemdste in Tasmanië levend zoogdier.
  • In Australië, waar hij vroeger ook thuis was, zou hij in de 14e eeuw door de Aboriginals zijn uitgeroeid. Tot de jaren dertig van de vorige eeuw werd hij intensief bejaagd in Tasmanië en stierf bijna uit. Sinds zijn bescherming is zijn voorraad hersteld. Een serieuze bedreiging in zijn soort is echter de ziekte DFTD, die sinds de jaren negentig het slachtoffer is geworden van veel dieren.
  • De Tasmaanse duivel dankt zijn naam aan zijn zwarte jas met witte aftekeningen op de buik en de billen, zijn agressieve gedrag en zijn eigenaardigheid om rode oren te krijgen en een vieze stank te ontwikkelen wanneer hij in opwinding is. Zelfs zijn luide krijsen tijdens het eten bracht hem de associatie met de duivel.
  • Als een schemerig en nachtelijk roofdier ziet de Tasmaanse duivel er heel slecht uit, maar heeft een uitgesproken reukvermogen en een uitstekend oor.
  • Het jachtgebied van de eenling kan een oppervlakte hebben van maximaal twintig vierkante kilometer.
  • Met zijn stevige tanden heeft de Tasmaanse Duivel de sterkste tanden onder alle zoogdieren die op aarde leven. Hij doodt niet alleen insecten, kikkers, vogels, knaagdieren, wombats en reptielen, maar ook huisdieren en vee. Het grootste deel van zijn voedsel bestaat echter uit aas, dat hij haastig en met al zijn botten eet zoals zijn prooi.
  • Consumerend elke aas die ze op hun paden tegenkomen, zijn Tasmaanse duivels behulpzaam bij het zuiveren van de aard van Tasmanië. Onder de inwoners worden ze vooral getolereerd omdat ze succesvolle muizenjagers zijn.
  • De vrouwtjes paren in het paarseizoen in maart van verschillende dominante mannen. Na een draagtijd van ongeveer een maand worden maximaal vijftig jongens geboren. Slechts maximaal vier jongens overleven het gevecht om een ​​van de vier spenen van de moeder en blijven vervolgens drie maanden in hun tas voordat ze geleidelijk onafhankelijk worden. Als de welpen het eerste jaar overleven, kunnen ze tot tien jaar oud worden.
  • Wanneer twee mannen tegen elkaar vechten, proberen ze elkaar te intimideren met een geluid dat gemakkelijk verward kan worden met menselijk niezen.

Video: Taz Wanted PS2 Tweety's Poster Messages (November 2020).