In detail

Het zwaan - profiel


portret

naam: Swan
Latijnse naam: Cygnus olor
klasse: Vogels
afmeting: 1,1 - 1,6 m
gewicht: 7 - 12kg
leeftijd: 10 - 20 jaar
verschijning: wit verenkleed
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: voornamelijk herbivoor (herbivor)
eten: Waterplanten, vissen, kikkers, schelpen, slakken
verspreiding: Europa, Azië, Noord-Amerika
oorspronkelijke oorsprong:
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: voedingsrijke meren
natuurlijke vijanden: Fox
geslachtsrijp: met 3-5 jaar
paartijd: Maart - mei
broedseizoen: ongeveer 40 dagen
legselgrootte: 4 - 7 eieren
sociaal gedrag: Family Association
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de zwaan

  • Zwanen zijn hun leven lang loyaal aan hun partner.
  • Duiken naar eten wordt ook wel purgeren genoemd. De zwaan duikt zijn hoofd naar beneden en kantelt zijn lichaam verticaal omhoog.
  • De stodde zwaan is betrouwbaar te herkennen aan zijn oranjekleurige snavel.
  • Zwanen kunnen alleen broeden op voedselrijke meren, omdat waterplanten als hun belangrijkste voedsel gelden. In meren met weinig voedingsstoffen is de overvloed aan natuurlijke vegetatie niet voldoende om de zwanen te voeden.
  • Met een maximaal gewicht van 12 - 13 kg behoren zwanen tot de zwaarste, luchtwaardige vogels. Anders bereiken alleen pelikanen een vergelijkbaar gewicht.
  • Een vrouwelijke stodde zwaan legt ongeveer 5 - 10 eieren. Na ongeveer 40 dagen komt het jonge luik uit en worden gevoed door beide zwanen gedurende maximaal zes maanden.
  • Jonge vogels hebben nog steeds een grijs verenkleed in vergelijking met volwassen vogels.
  • Zwanen bouwen vaak een drijvend nest nabij de kust om hen te beschermen tegen eieretende landdieren. Het bouwmateriaal bestaat uit houtachtige planten en planten.
  • Tijdens de jaarlijkse verenwisseling (rui) kunnen de zwanen niet gedurende ongeveer 4 tot 8 weken vliegen.
  • De stodde zwaan wordt beschouwd als bedreigd met een wereldwijde populatie van meer dan 500.000 dieren. In Duitsland kunnen stomme zwanen zelfs tijdens het jachtseizoen worden neergeschoten.