In detail

The Red Kite - Wanted Poster


portret

naam: Rode vlieger
Andere namenRode vlieger, gevorkte wijding, wijding
Latijnse naam: Milvus milvus
klasse: Vogels
afmeting: max. 70cm
gewicht: ongeveer 1kg
leeftijd: 5 - 10 jaar
verschijning: roodbruin borstkleed
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Knaagdieren zoals muizen en ratten, veldhamsters, zangvogels, vissen
verspreiding: Europa
oorspronkelijke oorsprong: Midden-Europa
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: open velden als jachtgebied
natuurlijke vijanden: Oehoe, havik
geslachtsrijp: met het tweede levensjaar
paartijd: Maart - april
broedseizoen: 30 - 34 dagen
legselgrootte: 2 - 4 eieren
sociaal gedrag: groepsgebouw
Van uitsterven: Ja
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de rode vlieger

  • De rode vlieger of Milvus milvus beschrijft een roofvogel, die tot de havik-achtige wordt gerekend.
  • Het is wijdverbreid in een groot deel van Europa, waar het tegenwoordig zelden wordt gevonden. De meeste broedparen leven in Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Zwitserland.
  • De rode vlieger bevolkt eiken, beuken of gemengde bossen met nabijgelegen open landschappen, landbouwgrond en uitgestrekte parken en bosranden.
  • Met een lichaamslengte van maximaal 70 centimeter en een spanwijdte van ongeveer 140 centimeter is de rode vlieger ongeveer zo groot als een raaf.
  • De rode vlieger dankt zijn naam aan het roodbruine verenkleed op zijn rug en zijn opvallende roestrode, gespleten en relatief lange staart.
  • Het hoofd steekt duidelijk af van de rest van het lichaam door de witachtige tot lichtgrijze schedel.
  • De rode vlieger is duidelijk te herkennen aan zijn glijvlucht, waardoor hij bijna gewichtloos lijkt.
  • Vanuit de lucht bespioneert de rode wouw zijn prooi, die voornamelijk bestaat uit veldhamsters en muizen, maar ook uit kleinere vogels zoals merels, duiven of kauwen en vissen. Af en toe eet hij ook aas en zoekt hij in dumps naar ratten en bruikbare restjes.
  • De rode wouw maakt zijn horzel in bomen, vaak op een hoogte van maximaal twintig meter. Het nest heeft een diameter van ongeveer een meter en is bekleed met allerlei materialen zoals stukjes papier en plastic overblijfselen.
  • Het vrouwtje legt in april maximaal drie, zelden zelfs vier eieren, die ongeveer een maand worden geïncubeerd.
  • De jonge vogels blijven zes tot acht weken in het nest, maar na het verlaten van het nest wonen ze een paar weken bij hun ouders in een gezin.
  • Alle vogels afkomstig uit Midden-Europa verhuisden naar hun winterkwartier in Zuid-Spanje, Portugal of Noord-Afrika. Tegenwoordig overwintert de rode wouw regelmatig in zijn broedgebieden.
  • Het gebruik van pesticiden en rodenticiden resulteerde in een sterke afname van knaagdieren, de belangrijkste voedselbron voor rode wouw. De Europese populatie wordt vandaag geschat op 25.000 broedparen, daarom wordt de soort als ernstig bedreigd beschouwd.
  • Voedseltekorten, vergiftiging en ongevallen veroorzaakt door elektriciteitsleidingen zijn verantwoordelijk voor het hoge sterftecijfer onder de jongeren.
  • De levensverwachting van de rode vlieger is ongeveer vijf tot tien jaar, maar het is ook gemeld door exemplaren die aanzienlijk ouder waren.


Video: THT - The Barn Poster Kite (December 2021).