Algemeen

The Snow Leopard - Wanted Poster


portret

naam: Sneeuwluipaard
Andere namen: Irbis
Latijnse naam: Panthera uncia
klasse: Zoogdieren
afmeting: 80 - 120 cm
gewicht: 35 - 80kg
leeftijd: 6 - 14 jaar
verschijning: wit-grijze vacht, gestippeld in zwart
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Carnivoor
eten: Haas, everzwijn, hert, schaap
verspreiding: Rusland, Mongolië, China, India, Nepal
oorspronkelijke oorsprong: Centraal-Azië
Slaap-waakritme: dag en nacht actief
leefgebied: alpiene en subalpiene vegetatiezones boven 3000m
natuurlijke vijanden: Wolf
geslachtsrijp: vanaf drie jaar
paartijd: Februari - maart
dracht: 90 - 100 dagen
worpgrootte: 1-3 welpen
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Ja
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over het sneeuwluipaard

  • De sneeuwluipaard of Panthera uncia beschrijft een grote kattensoort die alleen voorkomt in hoge bergketens van Centraal-Azië en is ook bekend onder de naam Irbis.
  • Het circulatiegebied omvat Rusland, Mongolië, China, Kazachstan, Tadzjikistan, Oezbekistan en Kirgizië, evenals Nepal, India, Pakistan, Bhutan en Afghanistan in totaal twaalf landen.
  • In alle landen komt het sneeuwluipaard alleen voor in bergachtige gebieden vanaf drieduizend meter hoog. De hoogste bevolking wordt gedetecteerd in Tibet.
  • Het sneeuwluipaard bewoont voornamelijk droge en rotsachtige landschappen, keien en besneeuwde gebieden.
  • Het leeft zelden in naaldbossen en vermijdt consequent dicht beboste gebieden.
  • Met zijn witgrijze vacht bedekt met donkergrijze, ringvormige vlekken, is de sneeuwluipaard perfect gecamoufleerd in het dorre landschap van zijn habitats.
  • Zijn gespierde lichaamsbouw, met korte gedrongen benen en dikke poten, stelt hem in staat om gemakkelijk de rotsen te beklimmen.
  • De sneeuwluipaard heeft een dichte harige en relatief lange staart, die hem enerzijds dient als een roer tijdens het springen, anderzijds als bescherming tegen kou.
  • Met een maximale schouderhoogte van 65 centimeter is hij iets kleiner dan zijn verre familielid, de luipaard.
  • De sneeuwluipaard is, net als de meeste grote katten, een solitaire soort die zich slechts zeer zelden verenigt in losse groepen van niet meer dan zes dieren.
  • Het beweegt afhankelijk van het verspreidingsgebied in een district dat maximaal vierhonderd vierkante kilometer groot kan zijn. Hij legt echter op zijn invallen als een zeer lokaal dier slechts afstanden van enkele kilometers per dag terug.
  • Het gebied wordt alleen tijdens het paarseizoen gemarkeerd met krassen, urine en ontlasting.
  • Na een gemiddelde draagtijd van ongeveer honderd dagen in de zomer, bevalt het vrouwtje van verschillende pups, die al vast voedsel krijgen op de leeftijd van twee maanden en bijna twee jaar doorbrengen in de zorg voor hun moeder.
  • Afhankelijk van hun bereik kunnen sneeuwluipaarden herten, bokken, andere hoefdieren en wilde zwijnen vangen, evenals marmotten, hazen en kippenvogels. De sneeuwluipaard verbruikt ook plantaardig voedsel zoals takken.
  • Omdat ze vaak menselijke nederzettingen naderen op hun uitstapjes, zijn ze af en toe het slachtoffer van boerderijdieren zoals schapen, ezels, paarden of jakken.
  • Veel jongeren worden gevangen door wolven en in sommige regio's ook door luipaarden.
  • De wereldwijde inventaris wordt vandaag geschat op ongeveer 5000 exemplaren. Door illegale jacht, intense vervolging en klimaatverandering wordt het sneeuwluipaard nu geclassificeerd als bedreigd.
  • In gevangenschap worden sneeuwluipaarden twintig jaar oud.


Video: Funniest Airport Prank (Oktober 2021).