Algemeen

De zwarte ooievaar - Gezocht poster


portret

naam: Zwarte ooievaar
Andere namen: /
Latijnse naam: Ciconia nigra
klasse: Vogels
afmeting: 90 - 110 cm
gewicht: 2-3 kg
leeftijd: 12 - 20 jaar
verschijning: zwart verenkleed op de rug en armen, wit verenkleed op de buikzijde, roodoranje snavel, rode voeten
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: vleeseter
eten: Amfibieën, vissen, insecten
verspreiding: Europa, Azië
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: natuurlijke landschappen met de nabijheid van weiden, wetlands of beekjes
natuurlijke vijanden: Marten
geslachtsrijp: ongeveer vier jaar oud
paartijd: Maart - april
broedseizoen: 35 - 38 dagen
legselgrootte: 3 - 6 eieren
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de zwarte ooievaar

  • De zwarte ooievaar of Ciconia nigra is nauw verwant aan de witte ooievaar en is, zoals deze, toegewezen aan de doorgangsvogels.
  • Hij is kleiner dan de witte ooievaar met een hoogte van ongeveer een meter en bereikt een spanwijdte van maximaal 1,90 meter.
  • Mannetjes en vrouwtjes hebben een overwegend diep zwart verenkleed dat groenachtig en violet schijnt wanneer ze worden blootgesteld aan licht. Buik en onderkant van staart en vleugels zijn bedekt met witte veren.
  • Snavel, donkere kringen en benen verschijnen in een fel rood.
  • In tegenstelling tot witte ooievaars, blijft de zwarte ooievaar niet dicht bij menselijke nederzettingen, maar vindt in zijn oorspronkelijke landschappen ideale leef- en broedomstandigheden.
  • Het is inheems in een groot deel van Europa en Azië, waar het uiterwaarden, wetlands, vijvers en beken bevolkt met aangrenzende dichte loofbossen.
  • Als trekvogel brengt hij het koude seizoen door in zijn winterkwartier in Afrika.
  • Daar begint hij de verkering in het voorjaar. Mannetjes en vrouwtjes komen samen om levenslange gemeenschappen te vormen en keren elk jaar terug naar hun nest, dat ze voortdurend uitbreiden en uitbreiden.
  • De bosjes worden meestal gemaakt op hoge rotsen of bomen.
  • Omdat de zwarte ooievaar zeer gevoelig reageert op verstoring, geniet hij "horst-bescherming" in Midden-Europa, wat betekent dat mensen de nesten mogelijk niet naderen.
  • De zwarte ooievaar voedt zich voornamelijk met kikkers, kakkerlakken en vissen, waterplanten, insecten en salamanders. Af en toe vangt hij ook muizen en andere kleine zoogdieren evenals kleine vogels.
  • Vanaf april legt het vrouwtje drie tot vijf eieren, die door beide ouders ongeveer 36 dagen worden geïncubeerd.
  • Na het uitkomen blijven de juvenielen 56 dagen in het nest en worden ze gevoed door vrouwtjes en mannetjes.
  • Veel kuikens vallen ten prooi aan raven, marters, urs of wasberen. Af en toe weet een adelaar een zieke, volwassen zwarte ooievaar te vangen.
  • De levensverwachting van de zwarte ooievaar is maximaal twintig jaar.


Video: Carthago Nova english version - Full movie (Januari- 2022).