Algemeen

Het coati - profiel


portret

naam: Coati
Andere namen: Coati, Proboscis
Latijnse naam: Nasua
klasse: Zoogdieren
afmeting: 50 - 70 cm
gewicht: 3 - 5,5 kg
leeftijd: 10 - 15 jaar
verschijning: bruine huid, wit peritoneum
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Insecten, fruit
verspreiding: Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika
oorspronkelijke oorsprong: Zuid-Amerika
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Regenwoud, semi-woestijn, steppe
natuurlijke vijanden: Roofvogels, grote katten
geslachtsrijp: met 2 - 3 jaar
paartijd: Februari - maart
dracht: 70 - 75 dagen
worpgrootte: 2 - 5 welpen
sociaal gedrag: groepsgebouw
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de coati

  • Zuigorganen dragen een verschillend geslacht binnen de kleine beer en zijn alleen inheems in Zuid-Amerika.
  • Ze leven in tropische regenwouden en in bosrijke gebieden aan de rand van semi-woestijnen en woestijnen, in grassteppen, rivierbossen en bergen op locaties tot 2500 meter hoogte.
  • Jassen zijn nauw verwant aan wasberen die in Noord-Amerika leven.
  • Binnen het geslacht zijn er in totaal vier soorten met de wit-gekroonde coati, de kleine, de Zuid-Amerikaanse en de Nelsons coati.
  • Alle coatycoons delen het lichaam met langwerpige schedel en romp, korte en sterke benen en bossige, opvallend gebogen staart. Cairns hebben ook een proboscis-achtige neus, die gemakkelijk verplaatsbaar is en dient om hun voedsel te detecteren.
  • Cohyens verschijnen in verschillende tinten bruin, afhankelijk van de soort en hebben een witte peritoneum.
  • Afhankelijk van de soort, kan jasjas zonder staart een lichaamslengte van maximaal 70 centimeter bereiken, waarbij de mannetjes aanzienlijk groter zijn dan de vrouwtjes.
  • De bossige staart, die ongeveer dezelfde lengte heeft als het lichaam, helpt de coati hun evenwicht te houden terwijl ze zich in de takken van de bomen bewegen. Bij het zoeken naar voedsel op de grond, houden coati altijd hun staart rechtop.
  • Zuigorganen hebben een levensverwachting van maximaal vijftien jaar in het wild en kunnen in gevangenschap tot zeventien leven.
  • Overdag zoeken de kleine zoogdieren voedsel in de aarde, in grotten, gaten en scheuren. Met hun slurfachtige en beweegbare snuit kunnen ze zelfs afgelegen plaatsen bereiken en door de grond snuffelen.
  • Om te slapen trekken de uitstekende klimmers zich terug aan de bomen.
  • Van tijd tot tijd zijn coati het slachtoffer van hun natuurlijke roofdieren, voornamelijk grote roofvogels en grote katten.
  • De mannetjes leven overwegend als eenlingen, terwijl de sociale vrouwtjes en hun welpen samenkomen in grote associaties met maximaal 25 dieren. Zwangere vrouwen trekken zich terug in zelfgemaakte bladnesten in de bomen, alleen voor de geboorte.
  • Een nest bestaat uit verschillende pups die worden geboren na een gemiddelde draagtijd van 75 dagen. De moeder blijft enkele weken in het nest met haar welpen voordat ze zich weer bij haar groep voegt.
  • Alleen in de paartijd mogen mannen binnen de verenigingen samenwonen met de vrouwtjes, moeten zich hieraan onderwerpen en zijn verantwoordelijk voor hun vachtverzorging. De mannetjes vormen echter ook een gevaar voor de groep omdat ze af en toe jonge coati vangen.
  • Normaal gesproken voeden coatis zich met fruit en ongewervelde dieren, terwijl mannetjes zich ook voeden met kleine knaagdieren.


Video: Multimetro DT 830D (Oktober 2021).