Informatie

The Lynx - Wanted Poster


portret

naam: Lynx
Andere namen: Euraziatische Lynx
Latijnse naam: Lynx
klasse: Zoogdieren
afmeting: 80 - 120 cm
gewicht: 15 - 30kg
leeftijd: 4 - 5 jaar
verschijning: beige, lichtbruin, grijs
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Carnivoor
eten: Haas, wild zwijn
verspreidingFoto's: noordelijk halfrond (Eurazië)
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: schemering en nachtelijk
leefgebied: niet specifiek
natuurlijke vijanden: Bruine beer, wolf
geslachtsrijp: vanaf drie jaar
paartijd: Maart - april
dracht: 65 - 75 dagen
worpgrootte: 2 - 4 welpen
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de lynx

  • De lynxen beschrijven een geslacht van vier soorten binnen de katten, die overal op het noordelijk halfrond worden weergegeven.
  • Lynxen hebben een vacht die kan lijken van beige tot lichtbruin en grijs en kan monochroom of gevlekt zijn. Vanwege de onopvallende kleuren zijn ze perfect gecamoufleerd in hun leefomgeving. Gemeenschappelijk voor alle lynxen is de zwarte punt van hun stompe staart en de haarborstels op de oren. Er wordt aangenomen dat de oordopjes als antennes voor de dieren dienen om precies te bepalen uit welke richting een geluid komt.
  • Zelfs de uitgesproken snorharen van de lynx vervullen waarschijnlijk een belangrijke functie, omdat het het geluid vangt als een trechter.
  • Door hun hoge zicht kunnen lynxen hun prooi duidelijk zien op afstanden tot driehonderd meter.
  • Afhankelijk van het verspreidingsgebied wordt een onderscheid gemaakt tussen de Canadese en de Euraziatische lynx, evenals de bobcat en de luipaardynynx. Op welk continent het geslacht oorspronkelijk is ontwikkeld, is tot op de dag van vandaag niet onderzocht.
  • De grootste vertegenwoordiger van dit geslacht is de Euraziatische lynx, die in het verleden in veel Europese landen als uitgestorven werd beschouwd. Door intensieve inspanningen van herintroductie wordt de lynx nu steeds vaker aangetroffen in bossen van de Pyreneeën en de Alpen en in veel gebieden van Duitsland, Zwitserland, Italië en in de Scandinavische en Oost-Europese regio. Andere gebieden van de Euraziatische lynx bevinden zich in Rusland, Tibet, Noord-China, Mongolië en Noord-Afrika.
  • De Canadese lynx is inheems in Noord-Amerika, waar het voornamelijk voorkomt in Alaska, Canada en de Rocky Mountains. De Pardell-lynx is een bedreigde soort die in kleine aantallen voorkomt in Spanje en Portugal, de bobberbevolkte beboste gebieden en semi-woestijnen in Midden- en Zuid-Amerika en dringt vaak door in stedelijke centra.
  • Afhankelijk van de soort zijn lynxen tot 120 centimeter lang en bereiken een schouderhoogte van maximaal 65 centimeter, de mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes.
  • Vanwege de iets langere achterpoten zijn lynxen uitstekende sprinters. Om snel in de sneeuw te kunnen bewegen, hebben de lynxen, die in de koude zones voorkomen, dichte pelskussens op hun poten, waardoor ze niet kunnen wegzakken.
  • Lynx zijn nachtelijke eenlingen, wiens territorium kan oplopen tot honderd vierkante kilometer, afhankelijk van de voedselvoorziening. Binnen hun territorium bewegen de dieren op de zogenaamde veranderingen, de paden die ze steeds opnieuw gebruiken.
  • In de schemering beginnen lynxen op zoogdieren te jagen, zoals jonge zwijnen, tamme katten en konijnen, en meer zelden edelherten. Ze stalken hun slachtoffers, verrassen ze met voedselinname en doden ze meestal door ze opzettelijk in de keel te bijten.
  • Elke lynx heeft verschillende schuilplaatsen, die het vindt in grotten en rotsnissen en gedurende de dag om te slapen zoekt.
  • Lynxen hebben een gemiddelde levensverwachting van ongeveer vijf jaar in het wild, en in gevangenschap kunnen ze drie keer zo oud worden.


Video: DRIFT & LYNX: THE WANTED HEROES. A Fortnite Movie (Januari- 2022).