+
Facultatief

De koala - profiel


portret

naam: Koala
Andere namen: Asgrijze tas-beer
Latijnse naam: Phascolarctos cinereus
klasse: Zoogdieren
afmeting: 60 - 80 cm
gewicht: 4 - 12kg
leeftijd: 8 - 15 jaar
verschijning: zilvergrijs
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Eucalyptusbladeren
verspreiding: Australië
oorspronkelijke oorsprong: Australië
Slaap-waakritme: nachtelijk
leefgebied: open bossen
natuurlijke vijanden: Dingoes, roofvogels, slangen
geslachtsrijp: met 2 - 4 jaar
paartijd: Oktober - februari
dracht: 28 - 35 dagen
worpgrootte: 1 welp
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Bedreigd
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de koala

  • Koala's eten uitsluitend eucalyptusbladeren en eucalyptusschors.
  • De totale populatie koala's in Australië wordt geschat op 60.000 dieren. Daarom wordt de Koala door de World Conservation Union (IUCN) geclassificeerd als een bedreigde diersoort.
  • Koala's slapen elke dag meer dan 18 uur om energie te besparen. De rest van de tijd wordt besteed aan voeding.
  • Na de geboorte kruipt de welp in het zakje van de moeder en blijft daar minstens 6 maanden zitten.
  • Koala's zijn de beroemdste vertegenwoordigers van buideldieren naast kangoeroes.
  • De naam "Koala" komt van de Aboriginals en betekent "niet drinken". Dat is slechts gedeeltelijk waar. Hoewel de koala een grote hoeveelheid vloeistof via zijn voedsel opneemt, kan het niet de volledige behoefte aan vloeistof dekken.
  • Koala's hebben een slecht immuunsysteem en zijn vooral gevoelig voor virus- en bacteriële infecties.
  • Het repertoire van vocalisaties is uitgebreid. Koala's kunnen blaffen (om paringsgereedheid aan te geven), schreeuwen (als een waarschuwing voor andere koalaberen) en zoemen (bij interactie met jonge dieren).
  • Borstelbranden zijn bijna altijd synoniem met de dood voor koala's, omdat ze te langzaam zijn om te ontsnappen aan vuur.
  • Koala's vertonen een uitgesproken territoriaal gedrag.
  • Koala's dierentuin houden is een enorme kost omdat koala's alleen verse en zeer specifieke eucalyptusbladeren eten. Daarom moeten er dagelijks verse eucalyptusplanten uit Australië worden ingevlogen.