Informatie

The Lapwing - Wanted Poster


portret

naam: Kievit
Latijnse naam: Vanellus vanellus
klasse: Vogels
afmeting: tot 30 cm
gewicht: 200 - 350 g
leeftijd: 10 - 20 jaar
verschijning: wit buikkleed, zwarte kop en nek
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Insectivore (insecteneter)
eten: Insecten
verspreiding: Europa, Azië, Noord-Afrika
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag en nacht actief
leefgebied: geeft de voorkeur aan natte weiden
natuurlijke vijanden: Fox, marter
geslachtsrijp: met het tweede levensjaar
paartijd: April - juni
broedseizoen: 21 - 28 dagen
legselgrootte: 3-4 eieren
sociaal gedrag: kolonievorming
Van uitsterven: Ja
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de kievit

  • De Lapwing of Vanellus vanellus beschrijft zijn eigen geslacht binnen de plevieren en is inheems in bijna heel Europa.
  • Met een lichaamslengte van ongeveer dertig centimeter is de kievit ongeveer de grootte van een duif. Het verenkleed lijkt wit aan de buikzijde, zwart aan de achterkant met een metaalachtige groene glans. De aan de onderzijde bruinachtige staart is kort, de vleugeltips zijn afgerond.
  • Zijn meest opvallende kenmerk is zijn donkergekleurde gezicht met een taps toelopende lange pluim op zijn achterhoofd.
  • Kieviten kunnen voornamelijk in de lucht worden gedetecteerd door de karakteristieke, langzaam fluctuerende vlucht.
  • Oorspronkelijk werd de kievit voornamelijk aangetroffen in wetlands zoals moerassen, moerassen of graslanden. Door vele gebieden droog te leggen, begon deze soort steltlopers geleidelijk te gedijen in akkerland en gecultiveerde landschappen, waar de kievit ideale nestomstandigheden heeft dankzij dichte velden en schuilplaatsen.
  • De kievit in Europa is echter een van de zeer bedreigde vogelsoorten waarvan het aantal gestaag afneemt. Dit komt vooral door het gebruik van pesticiden, wat betekent dat er te weinig insecten beschikbaar zijn voor het grootbrengen van de jongen.
  • Terwijl kievitvogels overwinteren in Turkije, in grote delen van Noord-Afrika en op het Iberische schiereiland. Hun zomerkwartier laat al in de vroege zomer veel vogels achter.
  • Ze voeden zich voornamelijk met insecten die in de grond en hun larven leven, evenals regenwormen. Hun prooi trekt kievelingen aan met kloppende geluiden die ze produceren met hun snavels vanaf de grond. Ze gebruiken ook minder vaak plantaardig voedsel zoals granen en zaden als voedselbron.
  • Kieviten zijn geslachtsrijp op de leeftijd van één, maar veel vogels broeden alleen vanaf het tweede seizoen. Voor het broedseizoen zijn er paren die in seizoenshoogten samenleven. Kieviten keren in februari terug van hun winterkwartier naar Centraal- en Noord-Europa.
  • Alleen het mannetje is verantwoordelijk voor het bouwen van het nest door een holte op de grond te maken in een open vlakte zonder sterke struik- of boomgroei. In maart broedt het vrouwtje tussen de drie en vier olijfeieren, die zijn bedekt met zwarte vlekken en dus perfect gecamoufleerd. Het broedseizoen is maximaal 28 dagen.
  • Onmiddellijk na het uitkomen verlaten de aardekleurige kuikens het nest, maar in de eerste paar weken van hun leven blijven ze in de onmiddellijke nabijheid van de ouders die hen van voedsel voorzien. Terwijl de vrouwtjes verantwoordelijk zijn voor de voeding, houdt het mannetje de wacht.
  • Wanneer de ouders een waarschuwingsoproep horen, pletten de kuikens plat op de vloer en blijven ze perfect gecamoufleerd. Pas als alles vrij is, begin je weer te bewegen.
  • Jonge kievitjes zijn luchtwaardig op een leeftijd van ongeveer veertig dagen.
  • De oudste exemplaren in het wild, wiens leven wetenschappelijk werd gedocumenteerd, bereikten een leeftijd van 20 jaar.


Video: LAPWING & HARE - Nightfall in The FOREST of BOWLAND - Vanellinae & Lepus (Januari- 2022).