Anders

The Cockatoo - Wanted Poster


portret

naam: Kaketoe
Latijnse naam: Cacatuidae
klasse: Vogels
afmeting: 25 - 50 cm
gewicht: ca. 900 g (volgroeid)
leeftijd: tot 60 jaar
verschijning: veelkleurig (wit, roze, zwart)
seksueel dimorfisme: afhankelijk van de soort
Nutrition-type: Fruiteter (frugivor) / zaadeter (granivor)
eten: Noten, fruit
verspreiding: Australië, Nieuw-Zeeland, Filippijnen, Indonesië
oorspronkelijke oorsprong: waarschijnlijk Indonesië
Slaap-waakritme: schemering actief
leefgebied: Regenwoud, steppe, semi-woestijn
natuurlijke vijanden: Roofvogels
geslachtsrijp: ongeveer vier jaar oud
paartijd: ?
broedseizoen: 20 - 30 dagen
legselgrootte: 1 - 4 eieren
sociaal gedrag: Zwerm dier
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de kaketoe

  • De Kaketoes of Cakatoeinae beschrijven een geslacht binnen de familie van papegaaien, die alleen inheems zijn in Australië, Nieuw-Zeeland, Tasmanië, Nieuw-Guinea, de Filippijnen en het oostelijke deel van Indonesië.
  • In totaal zijn er ongeveer twintig soorten kaketoes, maar wetenschappers zijn het nog steeds niet eens over de toewijzing van de veel kleinere valkparkieten aan deze familie.
  • Op haar hoofd, dat vrij uitgesproken is voor papegaaien, ligt een slanke motorkap die rechtop in een waaier wordt uitgerekt als ze opgewonden is. Deze kap is ook aanwezig in de valkparkieten, wat resulteert in hun toewijzing aan de kaketoes.
  • Kaketoes zijn bijna uitsluitend herbivoren die zich voornamelijk voeden met noten, eucalyptuszaden en fruit, maar ook met knollen, uien en wortels. Voor sommige soorten dienen insectenlarven die in de bomen leven als een extra eiwitbron.
  • De uiterst sociale vogels komen samen in groepen of koppels en leven voornamelijk in de bomen van de regenwouden, semi-woestijnen en droge savannes van hun thuisland. Sommige soorten geven de voorkeur aan graslanden met dun beboste gebieden of bergen enkele duizenden meters boven de zeespiegel, anderen zijn ook te vinden in grote steden zoals Melbourne of Sydney.
  • Met hun krachtige stem produceren kaketoes een breed scala aan geluiden, zoals krijsen, fluiten of kwaken.
  • Als strikt monogaam, blijven paren meestal hun hele leven bij elkaar. Mannetjes en vrouwtjes zorgen voor de verschillende maanden van het grootbrengen van de jongen, die in boomgrotten worden uitgebroed en opgroeien.
  • Hard voedsel breken is haar haakvormige gebogen en extreem sterke snavel, waarvan het onderste gedeelte dwarse inkepingen heeft die het vasthouden van zaden en noten mogelijk maken. Met een gemiddelde lengte van ongeveer tien centimeter is de bek van de Arakakadus de grootste van alle papegaaiensoorten.
  • Kaketoes bereiken lichaamslengtes van dertig tot tachtig centimeter, met de arakakadu als het grootste lid van zijn soort. De mannetjes zijn meestal iets groter dan de vrouwtjes, maar verschillen qua uiterlijk nauwelijks van hen.
  • Afhankelijk van de soort hebben kaketoes een wit, subtiel roze, zwart of grijs verenkleed met vaak heldere kleurvlekken in geel, rood of roze op de vleugels, op het hoofd of op de wangen. Toch is hun kleur vrij indrukwekkend in vergelijking met de papegaaien.
  • Sommige soorten kaketoes worden beschouwd als bedreigde soorten vanwege de vernietiging van hun leefgebieden door mensen. De voorraadaantallen zijn voornamelijk te wijten aan het kappen van de bomen, waardoor de kaketoes hun nestmogelijkheden in de stammen ontnemen.
  • De grote kaketoes hebben, net als sommige papegaaiensoorten, een zeer hoge levensverwachting en kunnen ruim honderd jaar in gevangenschap leven. Als huisdieren zijn deze vogels erg tam en aanhankelijk. Ze kunnen echter alleen menselijke geluiden nabootsen en klinkt als de papegaaien in het wild.


Video: Cockatoo engages in hilarious argument with owner (Januari- 2022).