+
Informatie

The Jaguar - Wanted Poster


portret

naam: Jaguar
Andere namen: Onza
Latijnse naam: Panthera onca
klasse: Zoogdieren
afmeting: 120 - 180 cm
gewicht: 50 - 130kg
leeftijd: 10 - 15 jaar
verschijning: goudgele jas met zwarte stippen
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Carnivoor
eten: Herten, luiaard, navelstrengvarkens, tapir
verspreiding: Midden-Amerika, Zuid-Amerika
oorspronkelijke oorsprong: Midden-Amerika, Zuid-Amerika
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Regenwoud
natuurlijke vijanden: /
geslachtsrijp: ongeveer vier jaar oud
paartijd: het hele jaar door
Tragzeit / broedseizoen: 90 - 100 dagen
worpgrootte: 1-4 welpen
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Ja
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de Jaguar

  • De Jaguar behoort tot het geslacht van grote katten en vertegenwoordigt de grootste inwoner van het Amerikaanse continent van zijn familie.Na Leo en Tiger is hij ook de derde grootste roofkat op aarde.
  • De naam van dit roofdier is afgeleid van het Indiase woord "yaguar", wat een roofdier betekent dat een prooi kan doden met slechts één sprong.
  • Jaguars werden vroeger ook in zuidelijke regio's van de Verenigde Staten gevonden, maar zijn nu alleen in sommige landen in Zuid- en Midden-Amerika te vinden.
  • De jaguar is nauw verwant aan de luipaard, afkomstig uit Azië en Afrika, en lijkt erg op de kleur en het patroon van de vacht. Een duidelijk verschil komt voort uit het feit dat de Jaguar een aanzienlijk kortere staart heeft.
  • Zijn lichaamsbouw verschilt ook van het luipaard, omdat een Jaguar een enorme vorm heeft. Toch is hij een goede klimmer, met de jongeren vaker op bomen dan volwassen jaguars.
  • Jaguars worden tot 180 centimeter lang en 130 kilogram zwaar, waardoor de vrouwtjes duidelijk kleiner zijn dan de mannetjes.
  • Net als het luipaard is de vacht van de jaguar bedekt met een zandgele tot roodachtige goudkleur, met ronde vlekken en vlekken die in ringen verschijnen. Elk individueel dier heeft een individueel patroon in de vacht. Veel jaguars zijn diep zwart, met de ringvormige vlekken duidelijk zichtbaar in het licht. Dergelijke exemplaren zijn het zogenaamde melanisme, een pigmentatie van elk haar veroorzaakt door een veranderd gen.
  • Jaguars leven als afgelegen en overwegend slapende eenlingen, en blijven bij voorkeur in dichte regenwouden en dicht bij een waterbron. Het jachtgebied, dat een oppervlakte van maximaal 500 vierkante kilometer kan bestrijken, markeert een Jaguar met opvallende krasstrepen op boomstammen en urine.
  • Het brede assortiment voedingsmiddelen omvat meer dan tachtig verschillende soorten, waaronder herten, apen, gordeldieren, reptielen, tapirs, grote knaagdieren, schildpadden en vissen.
  • Met zijn sterke tanden doodt de jaguar zijn prooi met een enkele gerichte veeg of beet in de schedel.
  • Jaguars blijven weg van soortgenoten en ontmoeten elkaar alleen voor de seizoensonafhankelijke dekking.
  • Na een draagtijd van ongeveer drie en een halve maand bevalt het vrouwtje tot vier jongen, die aanvankelijk blind zijn en alleen door de moeder zijn grootgebracht. De jongen worden ongeveer twee jaar door hun moeder verzorgd en vergezellen hen al op de leeftijd van enkele weken voor de eerste keer op jacht.
  • Jaguars hebben geen natuurlijke roofdieren, de enige bedreiging in hun soort is de man die zijn habitat verwoestte en de voorraden in het verleden sterk verminderde door de jacht. Af en toe kunnen onervaren kittens echter het slachtoffer worden van krokodillen of andere grote katten als ze jagen.


Video: CWC is WANTED? PROJECT ZORGO Framed Chad Wild Clay! Doomsday Date & Escape Room Mysterious Riddles (Maart 2021).