Algemeen

The Emperor Penguin - Wanted Poster


portret

naam: Keizerspinguïn
Andere namen: /
Latijnse naam: Aptenodytes forsteri
klasse: Vogels
afmeting: 1 - 1,3 m
gewicht: 20 - 35kg
leeftijd: tot 20 jaar
verschijning: witgeel buikkleed, zwarte kop, grijsblauw rugkleed
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: overwegend viseter (piscivor)
eten: Vis, octopus, krill
verspreiding: Antarctica
oorspronkelijke oorsprong: Antarctica
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Kustgebieden
natuurlijke vijanden: Orca
geslachtsrijp: tussen de leeftijd van drie en vijf
paartijd: April - mei
broedseizoen: ongeveer 60 dagen
legselgrootte: 1 ei
sociaal gedrag: kolonievorming
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over keizerspinguïns

  • De keizerspinguïn of Aptenodytes forsteri beschrijft een soort binnen de Grote Pinguïns.
  • Met een lichaamslengte tot 130 centimeter en een maximaal gewicht van 35 kilogram wordt hij beschouwd als de grootste exponent van pinguïns.
  • De keizerspinguïn woont in Antarctica, waar hij de enige gewervelde is naast de kustgebieden en het binnenland.
  • Het heeft diep zwart verenkleed op de kop, keel en kin, de hele buik is geelachtig wit, de vleugels en rug zijn bedekt met blauwgrijze of donkerbruine veren. Opvallend is de felgele oorvlek, die enkele centimeters meet en overgaat in een helderder geel op de buik.
  • De veren worden gewreven tijdens het dagelijks gladstrijken met een olieachtige afscheiding, die wordt gevormd in een huidklier en de pinguïns beschermt tegen water en kou. Het verenkleed biedt maximale warmte-isolatie door de glandulaire secretie.
  • De dikke laag huid onder het verenkleed draagt ​​er ook toe bij dat de keizerspinguïns niet bevriezen ondanks de barre klimatologische omstandigheden. De belangrijkste functie van de vetlaag is echter het opslaan van voedingsstoffen voor het broedseizoen.
  • De extreem sociale dieren staan ​​vaak met hun rug naar de wind toe, dicht bij elkaar om elkaar te verwarmen.
  • Keizerspinguïns leven in enorme kolonies en jagen in de zee in kleinere groepen.
  • Ze voeden zich met verschillende vissen en inktvis en krill.
  • Als uitstekende duikers kunnen keizerspinguïns meer dan vijfhonderd meter onder het wateroppervlak jagen, met snelheden van bijna veertig kilometer per uur.
  • Met het begin van de Antarctische winter begint het broedseizoen van de keizerspinguïn. Mannetjes en vrouwtjes sluiten zich aan bij monogame seizoenseizoenen en broeden opnieuw samen in de volgende jaren.
  • Om te fokken verlaat de keizerspinguïn het zeewater en trekt tot tweehonderd kilometer het binnenland in. Op de dikke laag ijs legt het vrouwtje na het paren een ei van vijfhonderd gram.
  • Daarna laat het vrouwtje de broedzorg aan haar partner over en wandelt terug naar de kust om te jagen.
  • Gedurende deze tijd consumeert het mannetje zijn dikke laag vet, verwarmt het ei aan de onderkant van zijn maag en verliest het gewicht.
  • Na 65 dagen komt het kuiken uit wanneer de moeder terugkeert met een struma van voorverteerd voedsel voor haar baby.
  • Het mannetje dwaalt nu terug naar de zee om te jagen en een nieuwe laag vet te eten.
  • De levensverwachting van de keizerspinguïns is ongeveer twintig jaar.


Video: Heartbreaking! Ultimate Penguin Sacrifice. Life in the Freezer. BBC (Januari- 2022).