Facultatief

De huismus - Gezocht poster


portret

naam: Huismus
Andere namen: Passer domesticus
Latijnse naam: Huismus, mus
klasse: Vogels
afmeting: 13 - 15 cm
gewicht: ongeveer 30 g
leeftijd: 1 - 5 jaar
verschijning:
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: bij voorkeur graaneter (granivor)
eten: Zaden, granen, insecten
verspreiding: wereldwijd
oorspronkelijke oorsprong: Europa, Noord-Afrika en Azië
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: niet specifiek, gebruikelijk in parken
natuurlijke vijanden: Kat, marter, kerkuil, sperwer, torenvalk
geslachtsrijp: ongeveer 9 - 12 maanden
paartijd: April - augustus (afhankelijk van locatie)
broedseizoen: 11 - 14 dagen
legselgrootte: 4 - 6 eieren
sociaal gedrag: zwermen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de huismus

  • De huismus of Passer domesticus beschrijft een zangvogelsoort in de zangvogels, die wereldwijd wordt verspreid. In Duitstalige landen is het ook bekend onder de algemene naam Hausspatz of gewoon Spatz.
  • De huismus was oorspronkelijk alleen in Europa, Noord-Afrika en delen van Azië, te wijten aan naturalisatie vandaag, maar ook in veel tropische gebieden, in Noord- en Zuid-Amerika en in Australië wijdverbreid.
  • Hij leeft het liefst in menselijke nederzettingen en is daarom te vinden in agrarische gebieden en in dorpen, evenals in steden en agglomeraties waar groene gebieden en parken zijn gelegen.
  • De mus is ongeveer zes centimeter lang en van gedrongen en sterke lichaamsbouw. Hij heeft een opvallend groot hoofd in relatie tot het korte lichaam en een korte, conische en extreem sterke snavel.
  • Het nogal onopvallende verenkleed verschijnt in asgrijs en licht tot donkerbruine kleuren. Mannetjes en vrouwtjes zijn gemakkelijk te onderscheiden door het patroon van het verenkleed. De buikzijde van het mannetje is ook veel helderder dan de rug en de vleugels.
  • De populaties die in Europa wonen zijn bijna uitsluitend ingezeten vogels, alleen plaatsen die in de winter niet door mensen worden bewoond, worden ook verlaten door de huismus in de herfst.
  • Sommige vormen die in Azië leven, zijn gedeeltelijk.
  • Huismussen zijn zeer trouwe vogels die graag in grote zwermen verblijven.
  • Ze voeden zich voornamelijk met zaden, in het bijzonder met zaden van verschillende granen zoals tarwe, gerst of haver. In het broedseizoen wordt ook dierlijk voedsel in de vorm van insecten en wormen gegeten.
  • In steden zijn huismussen alleseters die graag hun tijd doorbrengen in de buitenwijken van restaurants, waar ze allerlei restjes kunnen vinden.
  • Omdat zeer sociale vogels huismus geen uitgesproken territoriaal gedrag vertonen. Alleen in de voedselinname en het zoeken naar foksites zijn er argumenten.
  • Mannetjes en vrouwtjes komen meestal samen als levenslange monogame paren, hoewel soms polygynie wordt waargenomen.
  • Midden-Europese huismussen broeden van april tot augustus en fokken vaak meerdere rassen per seizoen.
  • Afhankelijk van hun bereik, overleeft slechts tussen de twintig en veertig procent van alle jongeren het eerste jaar.
  • De nesten zijn gemaakt in grote kolonies en kunnen worden gebouwd als grotten in nissen, gaten in huisgevels of onder het dak, evenals goed verborgen in hagen en struiken.
  • Het vrouwtje legt in het nest vier tot zes eieren, die twee weken worden geïncubeerd. De jonge vogels worden de eerste zestien dagen van hun leven in het nest gevoerd.
  • Onder de roofdieren van huismus zijn katten, marters, sperwer, roofvogels en eekhoorns.
  • De maximale levensverwachting van de huismus is tien jaar.

Video: Word jij het eetmaatje van Wout? (November 2020).