Informatie

De haas - Kenmerken


portret

naam: Haas
Andere namen: Europees konijn
Latijnse naam: Lepus europaeus
klasse: Zoogdieren
afmeting: ongeveer 40 - 70cm
gewicht: 2 - 6kg
leeftijd: tot 12 jaar
verschijning: licht tot donkerbruine vacht, lichter peritoneum
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Gras, bladeren, kruiden, wortels
verspreiding: Europa, Azië, Australië, Noord-Amerika
oorspronkelijke oorsprong: Europa
Slaap-waakritme: schemering en nachtelijk
leefgebied: open of semi-open landschappen
natuurlijke vijanden: Vos, hond, kat, roofvogels, raaf, kraai
geslachtsrijp: tegen het einde van het eerste levensjaar
paartijd: Februari - oktober
dracht: 40 - 42 dagen
worpgrootte: 1-5 welpen
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de haas

  • De haas of Lepus europaeus beschrijft een zoogdiersoort in de Leporidae of haas, die tegenwoordig op veel continenten voorkomt.
  • Oorspronkelijk woonachtig in Spanje, Italië en Griekenland, werd de haas in heel Europa ingeburgerd als een populair jachtdier.
  • Omdat sommige exemplaren ook werden blootgesteld in Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland, is de haas nu ook daar in grote voorraden thuis.
  • De Europese haas bewoont voornamelijk open landschappen in Europa, begrensd door dichte struiken en hagen, zoals weiden, velden of velden. In Amerika en Australië wordt het ook aangetroffen in droge steppen en op duinen.
  • Hij houdt van warme en droge plekken met een wijds uitzicht.
  • De haas Sassen snelt de grond in, kleine depressies, waarin hij zich in gevaar terugtrekt en daar roerloos blijft.
  • De haas is een zeer nauwkeurig dier en vooral actief in de schemering en tijdens de nacht.
  • Veldhazen kunnen meer dan zes kilogram wegen en hebben een donkerbruine kleur in de zomer en een grijsachtige vacht in de winter.
  • Hun meest opvallende onderscheidende kenmerk zijn die genaamd Löffler, tot vijftien centimeter lange oren.
  • Op de vlucht kunnen veldhazen snelheden tot tachtig kilometer per uur bereiken en de haak slaan om aan hun achtervolger te ontsnappen.
  • Tijdens het broedseizoen, dat zich tussen februari en oktober in augustus in Europa voordoet, kunnen overdag ook hazen worden waargenomen.
  • De haas heeft door de positie van zijn ogen een panoramisch uitzicht van bijna 360 graden, hoewel hij kortzichtig is.
  • Hazen voeden zich voornamelijk met knoppen, kruiden en grassen.
  • Nadat de pap is verteerd, consumeert de haas hem voor de tweede keer na uitscheiding om aan zijn vitamine B1-eis te voldoen.
  • Drie tot vier keer per seizoen bevalt het vrouwtje tot vijf juvenielen per nest, die al volledig ontwikkeld zijn en nestfokkers zijn.
  • De levensverwachting van de haas in het wild is maximaal twaalf jaar, met veel exemplaren die al het slachtoffer worden van roofdieren in het eerste levensjaar.
  • Vooral vossen, roofvogels, raven, katten en wilde honden jagen op bruine hazen. Vanwege de moderne landbouwmethoden worden de habitats tegenwoordig op veel plaatsen bedreigd, omdat de intensieve opruiming ertoe leidt dat ze geen schuilplaatsen meer vinden.


Video: HERKEN DE HAAS Lepus europaeus (November 2021).