In detail

Het flamingo - profiel


portret

naam: Flamingo
Latijnse naam: Phoenicopteridae
klasse: Vogels
afmeting: 100 - 150 cm
gewicht: 2 - 3,5 kg
leeftijd: 10 - 30 jaar
verschijning: wit-roze
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Plankton filter (planktivor)
etenPlankton, schaaldieren, insectenlarven
verspreiding: Afrika, Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag en nacht actief
leefgebied: zoute meren
natuurlijke vijanden: Roofvogels
geslachtsrijp: met 2 - 5 jaar
paartijd: Januari - maart
broedseizoen: 26 - 30 dagen
legselgrootte: 1 - 2 eieren
sociaal gedrag: kolonievorming
Van uitsterven: nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de flamingo

  • Flamingo's hebben hun roze kleur te danken aan hun voedsel. Bij het filteren van het water nemen ze kleine krabben. De kleurstoffen van de rivierkreeft (carotenoïden) geven vervolgens de karakteristieke kleur na een bepaalde tijd. Om deze reden zijn pasgeboren flamingo's nog steeds wit.
  • Flamingo's geven de voorkeur aan zoute meren als habitat.
  • Flamingo's filteren het water met hun bek. Nadat de bek is gevuld, loopt het water weer weg. Terug in de bek blijven plankton en kleine insecten achter.
  • Flamingo's broeden op zelfgemaakte moddervijvers in het midden van meren. Daar zijn ze ongestoord en zolang het waterniveau constant blijft, ook veilig voor roofdieren.
  • Jonge flamingo's worden door moeder en vader gevoed met de zogenaamde struma melk. Deze melkachtige substantie wordt gevormd en gewurgd door de flamingo's in het gebied van het bovenste spijsverteringskanaal.
  • Flamingo's zijn koloniale fokkers. Daarom worden ze alleen in grotere groepen gevonden.
  • Een flamingo legt meestal slechts één ei per jaar.
  • Hoe ouder een flamingobeer, hoe groter de kans dat zijn jongen zal overleven.
  • Flamingo's vermijden meren met vissen, omdat dit directe voedselconcurrenten zijn.
  • Ondertussen zijn er zelfs vrijlevende flamingo's in Duitsland. In Zwillbrocker Brenn, een natuurreservaat in Noord-Rijnland-Westfalen, woont een kleine groep flamingo's. Hun oorsprong kon tot vandaag niet worden opgehelderd. De uitbraak wordt vermoed in een natuurpark.


Video: Homo datingsite de roze flamingo (Januari- 2022).