Anders

The Fallow Deer - Wanted Poster


portret

naam: Damherten
Andere namen: /
Latijnse naam: Dama dama
klasse: Zoogdieren
afmeting: 1,2 - 1,5 m
gewicht: 50 - 90kg
leeftijd: 15 - 25 jaar
verschijning: variabele kleurvariaties, afhankelijk van het seizoen
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Bladeren, grassen, kruiden
verspreiding: Europa, Klein-Azië, Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika, Zuid-Amerika
oorspronkelijke oorsprong: waarschijnlijk Zuid-Europa
Slaap-waakritme: afhankelijk van het verspreidingsgebied
leefgebied: geeft de voorkeur aan lichte bossen
natuurlijke vijanden: Fox, huishond
geslachtsrijp: vanaf het tweede levensjaar
paartijd: Oktober - november
dracht: ongeveer 230 dagen
worpgrootte: 1-3 welpen
sociaal gedrag: Kuddedier
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over het damhert

  • Het damhert of dama dama beschrijft een diersoort, die wordt gerekend tot het echte hert in de dieren met gespleten hoeven, die in grote delen van Europa en Azië woont.
  • Door naturalisatie wordt het damhert tegenwoordig ook in Nieuw-Zeeland en in sommige landen in Zuid- en Noord-Amerika aangetroffen.
  • Het damhert komt veel voor in vlaktes en in de lage bergketen, waar het dunbevolkte bossen met loofbomen bevolkt. Vaak wordt het ook gevonden in dichte bossen en bosrijke gebieden in de buurt van rivieren en duinen.
  • Het bereikt een hoofd-romp lengte van maximaal 150 centimeter en een schouderhoogte van ongeveer een meter, waardoor de koeien kleiner zijn dan het geld.
  • Het geld heeft een groot gewei, dat in de loop van het leven continu toeneemt tot zogenaamde spruiten en elk jaar in mei of juni wordt gedropt. Het nieuwe gewei begint meteen weer te groeien.
  • In de zomer heeft het damhert een roodbruine vacht bedekt met vlekken, die de karakteristieke palinglijn in het midden van de rug vertoont. Aan de buikzijde verschijnt de bontjurk in een lichte crèmekleur. Opvallend is vooral de zwart omlijst, helderwitte spiegel.
  • In de winter heeft de vacht een vrij grijsbruine kleur en vertoont deze geen zichtbare vlekken meer.
  • Rassen produceerden ook varianten in wit, zwart en porselein.
  • Vrouwelijke damherten zijn gezelschapsdieren, die zich samenvoegen met de kalveren en jonge herten in kleine verpakkingen. De bokken vormen hun eigen groepen en sluiten zich alleen tijdens het paarseizoen aan bij de vrouwelijke roedels.
  • Afhankelijk van het verspreidingsgebied zijn damherten dag of nacht.
  • In de herfst begint het bronstseizoen. De mannetjes geven zichzelf aan de vrouwtjes bittere gevechten.
  • Na de dekking in oktober en een draagtijd van ongeveer 33 weken, brengt de koe een jong dier, minder vaak tot drie kalveren, de wereld in.
  • De eerste twee weken van het leven brengen de kalveren verborgen in het struikgewas door en worden alleen bezocht door de moeder voor het zogen. Dan volgen ze haar en zijn na twaalf maanden gespeend.
  • Het voedsel van het damhert bestaat uit bladeren, knoppen, scheuten, kruiden en schors.
  • Afhankelijk van hun bereik behoren wolven, beren, lynxen en poema's en soms wilde zwijnen tot hun roofdieren.
  • In roedels beschermen de vrouwtjes de kalveren tegen aanvallers door ze ernstig te verwonden met hun voorpoten.
  • In het wild worden damherten tot 25 jaar oud.


Video: HAZBIN HOTEL PILOT (Oktober 2021).