Informatie

De grote bonte specht - Gezocht poster


portret

naam: Grote bonte specht
Latijnse naam: Dendrocopos major
klasse: Vogels
afmeting: 20 - 25cm
gewicht: tot 100 g
leeftijd: 5 - 10 jaar
verschijning: wit-zwarte veren jurk
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: voornamelijk insecteneters (insektivor)
eten: Insecten, ongewervelde dieren, zaden
verspreiding: Midden-Europa, Eurazië en Noord-Afrika
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Bossen
natuurlijke vijanden: Roofvogels, marter, vos
geslachtsrijp: ongeveer 12 - 18 maanden
paartijd: April - juni
broedseizoen: 11 - 13 dagen
legselgrootte: 4 - 7 eieren
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de grote bonte specht

  • De Grote Bonte Specht is te vinden in Midden-Europa, Eurazië en Noord-Afrika in bijna alle bossen en parken met een hoog dood houtgehalte.
  • Het voedt zich voornamelijk met insecten, spinnen, ongewervelde dieren en kleine vogeleieren. In de winter voedt hij ook graag huizen, waar hij letterlijk knoedels en pinda's fijnhakt en een dominante rol speelt ten opzichte van andere tuinvogels. Het brede assortiment voedingsmiddelen omvat ook bessen, fruit en zaden in het koude seizoen.
  • In het voorjaar gebruikt de bonte specht het oplopende bloeden sap van bomen als een favoriete voedselbron. Om dit te bereiken, slaat hij met de punt van zijn sterke Meißenschnabels kleine, dicht bij elkaar liggende gaten in een horizontale lijn in de boomschors.
  • Naast deze gaten ontwierp hij ook zogenaamde spechtsmeedwerk, kleine inkepingen in de boomschors, om prooien zoals hard shell-insecten en zaden te grijpen en deze vervolgens beter te openen met zijn bek.
  • De grote bonte specht broedt één keer per jaar tussen april en juni. Een koppeling bevat meestal tussen de drie en zeven eieren, die worden geïncubeerd in een grot in rotte bomen. Nadat de jongens zijn gevlucht, verlaten de ouders de grot om volgend jaar een nieuwe broeinest in een andere boom te slaan. Verlaten broedgrotten dienen als schuilplaats en habitat voor vele andere dieren zoals koolmezen, eekhoorns of wilde bijen.
  • Veel grote bonte spechten proberen ook broedgrotten in huisgevels te verslaan en kunnen daardoor grote schade aanrichten. In dergelijke gevallen hebben huiseigenaren geen andere keuze dan de vogels weg te jagen met stroken aluminium, plastic of dergelijke die in de wind wapperen.
  • Het snelle tikken betekent niet noodzakelijkerwijs dat de grote bonte specht een nest maakt of op zoek is naar voedsel. Buntspechte drummeln op hout en vele andere materialen die een geschikt resonerend lichaam vertegenwoordigen om met elkaar te communiceren en hun territorium tegen tegenstanders te verdedigen.
  • Wereldwijd neemt de voorraad bonte spechten gestaag toe, alleen al in Duitsland wordt het geschat op ongeveer 600.000 tot 800.000 broedparen. De Grote Bonte Specht is een van de meest bedreigde vogelsoorten.

Video: Words at War: Eighty-Three Days: The Survival Of Seaman Izzi Paris Underground Shortcut to Tokyo (November 2020).