Anders

De bruine beer - Gezocht poster


portret

naam: Bruine beer
Latijnse naam: Ursus arctos
klasse: Zoogdieren
afmeting: tot 2,6 m
gewicht: 400 - 800kg
leeftijd: 20 - 30 jaar
verschijning: licht tot donkerbruine vacht
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Azijn, bessen, bladeren, vis, grassen, insecten, knaagdieren
verspreiding: Noord-Amerika, Eurazië
oorspronkelijke oorsprong: Eurazië
Slaap-waakritme: dag en nacht actief
leefgebied: Loof- en naaldbossen
natuurlijke vijanden: nee
geslachtsrijp: tussen 4 en 6 jaar oud
paartijd: Mei - juli
dracht: 7 - 8 maanden
worpgrootte: 1-3 welpen
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de bruine beer

  • De bruine beer of Ursus arctos beschrijft een soort in de beer, die is onderverdeeld in verschillende ondersoorten, afhankelijk van het verspreidingsgebied. Deze variëren sterk in grootte en uiterlijk.
  • Bruine beren zijn inheems in Noord- en Oost-Europa en Noord-Amerika, Azië en Eurazië. In West-Europa en Noord-Afrika is de bruine beer al tientallen jaren uitgestorven.
  • De Europese bruine beer wordt beschouwd als de kleinste in zijn soort, leeft voornamelijk in de Alpen, in naald- en loofbossen in de bergen en in de toendra. Het bereikt een head-romp lengte van maximaal twee meter.
  • Naar schatting leven er vandaag nog 10.000 bruine beren in Europa, de meeste in Roemenië, Rusland, Scandinavië, Oostenrijk, Spanje, Italië, Frankrijk en Turkije.
  • Met een gewicht van maximaal 800 kilogram zijn de Grizzlys die in Noord-Amerika wonen en de Kodiak-beren de grootste vertegenwoordigers in hun soort en tegelijkertijd de grootste landgrijpers op aarde.
  • Afhankelijk van de ondersoort en het verspreidingsgebied verschillen de bruine beren ook sterk in de kleur van de vacht. Deze variëren van licht tot donkerbruin tot grijs en een roodachtig donkerblond.
  • Gemeenschappelijk voor alle bruine beren zijn de stevige lichaamsbouw, de massieve schedel, de nauwelijks zichtbare stompe staart en de lange en sterke ledematen.
  • Bruine beren koloniseren verschillende habitats en zijn te vinden in open terrein en kustgebieden, evenals in bossen. Vereisten zijn alleen een goede voedselvoorziening en geschikte plaatsen om de winterslaap te houden.
  • Tijdens de winterslaap, die tot zes maanden kan duren, slaapt de bruine beer met een langzamere pols en verbruikt geen voedsel of water. Het verbruikt op dit moment uitsluitend zijn vetreserves en geeft geen ontlasting of urine.
  • Tijdens de winterslaap vernieuwt de huid zich op de zolen, wat de bruine beer beweert als enige hardlopers.
  • Als omnivoor, deze overvaller, die alleen of in moedersfamilies leeft, voedt zich voornamelijk met plantaardig materiaal, slakken, vissen en aas. Hij scheurt zelden boerderijdieren zoals schapen, paarden of runderen af. Af en toe bruine beren buit bijenkorven.
  • Na een draagtijd van in totaal negen maanden bevalt het vrouwtje slechts twee tot vier jaar, verschillende jongens die twee jaar doorbrengen in de zorg voor hun moeder.
  • Afhankelijk van de ondersoort is de levensverwachting van de bruine beer tussen de twintig en dertig jaar.

Video: Rio Lobo: JOHN WAYNE WESTERN. Free Movie. English. Full Cowboy Western Movie (November 2020).