Facultatief

Het Barracuda-profiel


portret

naam: Barracuda
Andere namen: Pijlvis
Latijnse naam: Sphyraenidae
klasse: Vis
afmeting: tot 2m
gewicht: 10 - 50kg
leeftijd: ?
verschijning: grijsgroene schalen
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-typeFoto's: Visseneter (piscivor)
eten: Tonijn, makreel, baars
verspreiding: wereldwijd
oorspronkelijke oorsprong:
Slaap-waakritme: overwegend nachtelijk
leefgebied: Zee en oceaan
natuurlijke vijanden: /
geslachtsrijp: ongeveer 3 - 4 jaar oud
paartijd: ?
sociaal gedrag: jonge barracuda's zijn zwermdieren, oudere exemplaren zijn eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de Barracuda

  • Barracuda's verwijzen naar in totaal 26 soorten roofvissen die in warme zeeën over de hele wereld leven. Ze bevinden zich zowel in de Middellandse Zee als in de Atlantische Oceaan nabij de Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse kust, in de Stille Oceaan, evenals in de Rode Zee en de Indische Oceaan. De meeste soorten komen echter voor in tropische en subtropische zeeën.
  • Daar leven de jonge vissen voornamelijk in zwermen, terwijl de volwassen dieren meestal als dag- of nachtelijke solitair jagen.
  • Zwermen jonge dieren worden vaak waargenomen bij het migreren naar brak water of estuaria.
  • Barracuda's zijn dartvissen met een maximale lichaamslengte van 2,00 meter en vallen op door hun cilindrische en langwerpige vorm. De kleinste exemplaren zijn slechts 23 centimeter lang.
  • De kop van de Barracuda's is ook langwerpig en eindigt met een scherpe mond, gewapend met scherpe tanden.
  • De rug verschijnt afhankelijk van de soort in een grijze tot groenachtige kleur, de ventrale zijde is opvallend zilverachtig glanzend.
  • De Barracuda heeft twee ver uit elkaar geplaatste rugvinnen en een diep gesneden en gevorkte staartvin. Hij is een uitstekende en extreem snelle zwemmer die tot acht meter in één seconde kan afleggen.
  • Omdat Barracuda's als gemakkelijk prikkelbaar en extreem agressief worden beschouwd, worden ze net zo door mensen gevreesd als haaien. In feite vormen ze een groot gevaar voor duikers en zwemmers, omdat veel roofdieraanvallen niet te wijten zijn aan haaien, maar aan barracuda's.
  • Deze roofvissen voeden zich echter voornamelijk met kleinere vissen zoals makreel of jonge tonijn, waarna ze breken met hun grote mond en dolkachtige tanden. De kleinere soorten en de jongeren vangen voornamelijk grondels, spikes of geep.
  • Aanvallen op mensen zijn waarschijnlijker vanwege verwarring. Barracuda's lokaliseren hun slachtoffers minder door geur of beweging dan door visuele prikkels.
  • De beet van een barracuda kan leiden tot aanzienlijke verwondingen, die voornamelijk te wijten zijn aan de bijtkracht van de scherpe onderkaak.
  • Als vrije grip geven barracuda's hun eieren aan het open water op volle maanavonden. Duizenden dieren verzamelen zich in grote zwermen en paaien het liefst op de rand van een groot koraalrif.


Video: Duiken in unterwasserpark Naturagard Duitsland (Januari- 2022).