Algemeen

The Boar - Wanted Poster


portret

naam: Wild zwijn
Latijnse naam: Sus scrofa
klasse: Zoogdieren
afmeting: 1,2 - 1,8 m
gewicht: 70 - 200kg
leeftijd: 8 - 12 jaar
verschijning: bruin-grijze vacht
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Wortelen, beukenootjes, eikels, fruit, zaden, insecten, paddestoelen, wortels
verspreiding: Azië, Afrika, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australië
oorspronkelijke oorsprong: Eurazië
Slaap-waakritme: nachtelijk
leefgebied: niet specifiek, geeft de voorkeur aan loof- en gemengde bossen
natuurlijke vijanden: Beer, Wolf,
geslachtsrijp: ongeveer twee jaar oud
paartijd: November - januari
dracht: 100 - 120 dagen
worpgrootte 4 - 12 welpen
sociaal gedrag: Family Association
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over het everzwijn

  • Het everzwijn behoort tot de familie van oude varkens en verwijst naar een soort echte varkens, die inheems zijn in heel Europa en in grote delen van West-Azië en Noord-Afrika.
  • Afgezien van een goede watervoorziening en voldoende schuilplaatsen, stelt het wilde zwijn als zeer aanpasbaar zoogdier geen hoge eisen aan zijn leefgebied.
  • Het bewoont bossen, velden, rietgordels, moerassen of oevers van het meer, evenals kustgebieden in tropische klimaten en bergachtige gebieden op soms zeer grote hoogten.
  • Wilde zwijnen geven de voorkeur aan bladverliezende en gemengde bossen, waar de grond zacht is en geen ijs aanwezig is.
  • Opvallend in het everzwijn zijn de schedel in de vorm van een wig en de neus, die langwerpig is in een stam, en de relatief kleine oren en ogen.
  • Een nek als overgang tussen hoofd en romp ontbreekt volledig. Het lichaam lijkt massief, de bungelende staart is kort en dun.
  • Het hele lichaam is bedekt met een borstelige vacht die verschijnt in een donker bruin-grijs.
  • De mannelijke dieren worden zwijnen genoemd en hebben langwerpige hoektanden, de zogenaamde slagtanden. Deze steken boven en onder duidelijk uit de mond en dienen als scherpe wapens.
  • De vrouwelijke vrouwtjes hebben ook hoektanden, maar deze zijn veel korter dan de slagtanden van de mannetjes.
  • De beren zijn veel groter en omvangrijker dan de beekjes en brengen met een schouderhoogte van maximaal een meter een gewicht van maximaal tweehonderd kilogram op de weegschaal.
  • Dit maakt het everzwijn een van de grootste zoogdier soorten, die inheems zijn in Europa.
  • Ondanks hun enorme gestalte, zijn wilde zwijnen uitstekende zwemmers en snelle hardlopers, met snelheden tot vijftig kilometer per uur.
  • Alleen al in Duitsland leven naar schatting 1,2 miljoen wilde zwijnen in het wild.
  • Als alleseters voeden ze zich met fruit, zaden, beukenootjes en eikels evenals insecten en wormen, kleine knaagdieren, paddestoelen en wortels. Ze vinden hun eten met hun uitstekende reukvermogen.
  • Omdat beren zich verbergen in het kreupelhout van dichte bossen, worden ze zelden gezien in het wild ondanks het hoge aantal bestanden.
  • Alle rassen van gedomesticeerde varkens zijn afkomstig van wilde zwijnen. Het everzwijn werd meer dan vijfduizend jaar geleden gedomesticeerd. Met de intensieve fokkerij van wilde zwijnen, die talloze binnenlandse varkensrassen voortbracht, begon ongeveer tweehonderd jaar geleden.
  • Het paarseizoen van wilde zwijnen loopt van november tot januari. De nieuwelingen worden geboren na een draagtijd van vier of vijf maanden en worden goed gecamoufleerd door de longitudinale strepen in hun vacht. Ze worden drie maanden borstvoeding gegeven en verliezen hun eerste levensjaar op de leeftijd van een half jaar.
  • Af en toe slagen grote roofdieren zoals wolven, beren of lynxen erin een beer te vangen. Omdat deze echter uiterst zeldzaam zijn geworden, hebben wilde zwijnen tegenwoordig nauwelijks roofdieren.
  • Wilde zwijnen leven gemiddeld tussen de acht en twaalf jaar oud in het wild. Bij dieren die in menselijke zorg zijn, is de levensverwachting tot dertig jaar.


Video: Seven Deadly Sins S2 - Meliodas meets Hawk (Januari- 2022).