In detail

The Plumploris - Gezocht poster


portret

naam: Plumploris
Andere namen: /
Latijnse naam: Nycticebus
klasse: Zoogdieren
afmeting: 15 - 35 cm
gewicht: 0,4 - 2,0 kg
leeftijd: tot 25 jaar in gevangenschap
verschijning: afhankelijk van de soort
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Insecten, spinnen, vogeleieren, fruit
verspreiding: Zuidoost-Azië
oorspronkelijke oorsprong: Zuidoost-Azië
Slaap-waakritme: nachtelijk
leefgebied: Regenwoud
natuurlijke vijanden: ?
geslachtsrijp: onbekend
paartijd: ?
dracht: ongeveer 190 dagen
worpgrootte: 1 welp
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de Plumploris

  • De Plumploris of Nycticebus beschrijven een soort met meerdere soorten kleine primaten die alleen in Zuidoost-Azië voorkomen.
  • Met een lichaamslengte van maximaal 35 centimeter zijn Plumploris ongeveer zo groot als katten. Afhankelijk van de soort brengen ze een gewicht van 400 tot 2000 gram op de weegschaal.
  • In tegenstelling tot veel andere primaten hebben ze geen staart, maar zeer sterke ledematen.
  • De meest opvallende kenmerken zijn de roodachtige kleur, de vooruitziende Kulleraugen en de kleine ronde oren.
  • De dichte vacht verschijnt meestal in roodachtig bruin, maar kan ook lichtgrijs worden gekleurd.
  • Plumploris produceren een giftige afscheiding in gifklieren in de boef van de arm, die bedoeld is om roofdieren en parasieten af ​​te schrikken. Het kan via beten worden overgedragen en met het speeksel van de dieren door de vacht worden verspreid.
  • Aangenomen wordt dat de secretie wordt veroorzaakt door de consumptie van bepaalde giftige insecten, omdat bij in gevangenschap levende dieren de concentratie toxines geleidelijk afneemt.
  • Plumploris zijn uitstekende en behendige klimmers hoog in de bomen van regenwouden en andere bossen.
  • Ze zijn exclusief nachtdieren en gaan in het donker op zoek naar voedsel. Vanwege de langzame bewegingen in de bomen zijn ze nauwelijks hoorbaar en kunnen ze zo onopgemerkt hun slachtoffers besluipen en zich dan zo snel inpakken als de bliksem.
  • Pruimcarnivoren voeden zich voornamelijk met fruit, kleine gewervelde dieren, spinnen en insecten, maar minachten geen plantensappen en eieren.
  • De mannetjes verdedigen krachtig hun territorium tegen soortgenoten. Plumploris leven meestal als eenlingen en ontmoeten elkaar alleen tijdens het paarseizoen.
  • Na een draagtijd van ongeveer 190 dagen wordt meestal slechts één juveniel geboren, die aanvankelijk rond de baarmoeder wordt gedragen.
  • De jongens worden uiterlijk na zeven maanden gespeend.
  • Over de levensverwachting in het wild is weinig bekend, in gevangenschap kan Plumploris tot 25 jaar oud zijn.
  • Vanwege de vernietiging van hun leefgebieden en de intensieve jacht worden plumploris nu met uitsterven bedreigd.