Facultatief

The Guinea Pig - Wanted Poster


portret

naam: Cavia
Andere namen: Cavia
Latijnse naam: Cavia porcellus
klasse: Zoogdieren
afmeting: 12-30cm
gewicht: 500 - 1200 g
leeftijd: tot 10 jaar
verschijning: veel kleurvariaties mogelijk
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: Herbivore (herbivor)
eten: Grassen, hooi, groenten
verspreiding: als huisdier wereldwijd
oorspronkelijke oorsprong: Zuid-Amerika
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Hoge bergen
natuurlijke vijanden: geen (alleen voor eigendom van huisdieren)
geslachtsrijp: ongeveer 30 dagen
paartijd: het hele jaar door
dracht: 50 - 150 dagen (afhankelijk van de soort)
worpgrootte: 2-6 welpen
sociaal gedrag: Pack dier
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.
Ook interessant is de vergelijking van hamsters en cavia's.

Interessante feiten over de cavia

  • De cavia was oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar is tegenwoordig in veel landen over de hele wereld een populair huisdier. Sommige wilde vormen waren al gedomesticeerd door de Indianen.
  • De familie van cavia's bestaat uit verschillende subgroepen, die sterk verschillen in uiterlijk en habitat. Terwijl de Pampa's en Capibara alleen in het wild worden gevonden, wordt de huiscavia op grote schaal gebruikt als huisdier in Europa en Amerika.
  • In totaal zijn er veertien verschillende soorten cavia's, verdeeld in zes geslachten.
  • Het kleine tot middelgrote knaagdier dankt zijn naam aan het feit dat het over de zee kwam op de schepen van zeilers, aan de andere kant de karakteristieke geluiden die herinneren aan het piepen van jonge biggen.
  • Wilde cavia's leven in veel Zuid-Amerikaanse landen en koloniseren verschillende habitats in de met gras begroeide laaglanden, in kale stenen landschappen en in de hoge bergen van de Andes.
  • Veel soorten zijn uitstekende klimmers, ook in bomen en op zoek naar voedsel daar, andere cavia's zijn in moerassige gebieden en kunnen daarom heel goed zwemmen.
  • Afhankelijk van de soort kunnen cavia's tot 130 centimeter lang zijn en korte poten hebben, evenals lange ledematen, waardoor ze er ongeveer hetzelfde uitzien als het konijn. Gemeenschappelijk voor alle cavia's, inclusief de gedomesticeerde soort, de structuur van de schedel en de aard van de kaak. Hun dichte en korte vacht verschijnt meestal in verschillende tinten bruin en grijs.
  • Cavia's bereiken lichaamsgroottes tot 30 centimeter en in tegenstelling tot de wilde soort door hun kleurrijke vacht, die op verschillende tekeningen en in wit, zwart en verschillende tinten bruin en oker kan verschijnen. De meeste gedomesticeerde cavia's hebben een gladde en korte vacht, maar fokinspanningen hebben ook dieren voortgebracht met een lange of sterk wervelende vachtgroei.
  • Cavia's zijn dagdieren die zich uitsluitend voeden met planten. Hun voedselbronnen omvatten fruit, zaden en noten evenals gras, gebladerte en andere plantendelen. Een hoog gehalte aan vitamine C in hun dieet is essentieel omdat ze deze voedingsstof niet zelf kunnen produceren.
  • Cavia's leven in het wild, bij voorkeur in groepen van maximaal vijftien dieren en zoeken in grotten en gaten naar holen, die ze zelf graven. Vaak nemen ze ook gebouwen over die zijn verlaten door andere zoogdieren.
  • Ze communiceren met elkaar met verschillende Quiek en fluitjes en herkennen elkaar aan de geur.
  • Cavia's hebben een gemiddelde levensverwachting van vijf tot zeven jaar in het wild. Als huisdieren kunnen ze zelfs tot tien jaar oud zijn als ze goed worden verzorgd en verzorgd.
  • Cavia's zijn zuinige dieren, die naast vitaminerijk plantaardig voedsel en voldoende morsen nauwelijks aanspraak maken op de houding. Daarom zijn ze vooral populair bij kleinere kinderen.
  • Omdat ze zich in de seizoenen reproduceren, ongeacht de wilde vormen en per nest maximaal zes pups worden geboren, moet bij normaal huisdierbezit aandacht worden besteed aan gendersegregatie.


Video: Cowboy Hamster Visits Saloon (Oktober 2021).