+
Algemeen

Das Heimchen - Gezocht poster


portret

naam: Krekels
Andere namen: Cricket
Latijnse naam: Acheta domesticus
klasse: Insecten
afmeting: 1,5 - 2,0cm
gewicht: ?
leeftijd: ?
verschijning: geelbruine tank
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Aas, kleine insecten, plantaardig materiaal
verspreiding: wereldwijd
oorspronkelijke oorsprong: Afrika
Slaap-waakritme: nachtelijk
leefgebied: niet specifiek
natuurlijke vijanden: Ant, vleermuis, kikker, spin, vogels, wespen
geslachtsrijp: ?
paartijd: mogelijk het hele jaar door
ovipositie: 1000 - 2500 eieren
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de cricket

  • De cricket of Acheta domesticus beschrijft een soort insect in de Langfühlerschrecken, die tot de echte krekels behoren.
  • Het is vooral bekend als voedselinsect, dat in terrarium wordt gebruikt. Het dient dus als een belangrijke voedselbron voor verschillende reptielen die als huisdieren worden gehouden.
  • In gevangenschap zijn krekels heel gemakkelijk te kweken en stellen ze geen speciale eisen aan het voeren.
  • Krekels zijn inheems in Noord-Afrika en Zuid-Azië in het wild, maar zijn aanwezig in Europa en Noord-Amerika door naturalisatie, maar kunnen alleen overleven in beschutte gebouwen in koudere regio's. Krekels worden bijvoorbeeld in Midden-Europa vaak aangetroffen in kassen, schachten en kelders met een hoge luchtvochtigheid.
  • De Latijnse naam van de Heimchen betekent vertaald als "de huiszanger" en verwijst naar het melodieuze en langdurige getjilp van de mannen, die 's nachts te horen is en wordt gevormd tot drie tonen per seconde.
  • Heimchen bereikt een lichaamslengte van maximaal twee centimeter en laat er twee uitsteken uit de buik Cerci. De vrouwtjes hebben ook een naaldvormige legbuis van ongeveer vijftien millimeter lang.
  • Het slanke lichaam van de cricket is geelachtig bruin tot geel van kleur en vertoont een donker patroon op de hoofd- en nekplaat.
  • De volledig ontwikkelde vleugels maken krekels vliegbare insecten.
  • De nachtelijke krekels zijn erg licht-verlegen en verbergen daarom overdag op donkere plaatsen.
  • Ze voeden zich met alle soorten voedsel van plantaardig en dierlijk voedsel, daarom zijn krekels goede recyclers van afval, aas en voedselresten.
  • Door krachtig getjilp trekken de mannetjes parende vrouwtjes aan.
  • Een paar dagen na het paren legt het vrouwtje haar eieren goed verborgen in scheuren en spleten, met de hoeveelheid gel die aan het voedsel wordt gehecht. Als het moederdier voorheen voornamelijk dierlijk voedsel consumeert, legt het aanzienlijk meer eieren dan na het eten van plantaardig voedsel.
  • Na een paar weken tot maanden broeden de kleine larven die zich na minstens 120 dagen hebben ontwikkeld naar Imago.