+
Informatie

Het meerkoet - profiel


portret

naam: Meerkoet
Andere namen: Luiaard, Meerkoet
Latijnse naam: Fulica atra
klasse: Vogels
afmeting: 32 - 42 cm
gewicht: 500 - 800 g
leeftijd: 10 - 20 jaar
verschijning: zwart verenkleed, witte snavel
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Vissen, insecten, slakken, krabben en kokkels
verspreiding: Europa, Azië, Australië, Nieuw-Zeeland
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: dag
leefgebied: Oeverzone op meren en beken
natuurlijke vijanden: Roofvogels
geslachtsrijp: 1 jaar
paartijd: Maart - april
broedseizoen: ongeveer 21 dagen
legselgrootte: 5 - 10 eieren
sociaal gedrag: Family Association
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de meerkoet

  • De meerkoet, ook wel Sloth of Fulica atra genoemd, beschrijft een watervogel in de Rallen, die inheems is in een groot deel van Europa en Azië, evenals Australië en Nieuw-Zeeland.
  • In Europa is het bijna overal, met uitzondering van IJsland en de noordelijke regio's van Scandinavië, waarbij grote hoogten in de bergen worden vermeden.
  • Afhankelijk van het verspreidingsgebied zijn het ingezeten vogels of trekken ze in de herfst naar hun winterkwartier in Noord-Afrika, de Middellandse Zee of het Midden-Oosten.
  • De meerkoet bevolkt hoofdzakelijk stilstaande of slecht stromende wateren zoals meren, vijvers van verschillende grootte en zijarmen van rivieren. Bijzonder belangrijk zijn een hoog gehalte aan voedingsstoffen in het water en ondiepe oeverzones met een dichte plantengroei.
  • In de oeverzones bouwen koeten hun drijvende nesten die bestaan ​​uit verschillende plantmaterialen en twijgen.
  • De meerkoet is onmiskenbaar vanwege zijn onderscheidende uiterlijk. Het verenkleed is zwart geverfd, glinstert groenachtig van licht en staat in schril contrast met de sneeuwwitte voorplaat, de witte snavel en de kleine, felrode of bruinrode ogen.
  • De meerkoet bereikt een lengte van maximaal 42 centimeter en heeft een kleine kop en een relatief korte staart ten opzichte van het lichaam.
  • Het voedt zich met alleseters van plantendelen zoals gras, waterlelies en riet, maar ook met dierlijk voedsel zoals kleine vissen, insecten, slakken, krabben en kokkels. In de buurt van menselijke nederzettingen worden vuilnis en eendenvoer niet afgewezen.
  • Het baltsseizoen begint in maart en wordt geassocieerd met hevige gevechten om broedplaatsen.
  • Mannetjes en vrouwtjes komen samen om monogame paren te vormen en broeden meestal twee eieren per seizoen.
  • In het nest legt het vrouwtje tussen de vijf en tien, goed gecamoufleerde eieren bij het gevlekte oppervlak, die door beide ouders worden geïncubeerd gedurende ongeveer drie weken.
  • De kuikens worden slechts enkele dagen in het nest gejaagd en met voedsel gevoerd. Daarna volgen ze de ouders en brengen de eerste vijf weken van hun leven door in het gezin.
  • Hoewel de jonge meerkoeten zelfstandig zijn geworden, blijven ze enige tijd op het grondgebied van de ouders.
  • De meeste meerkoeten fokken alleen op de leeftijd van drie, de eerste keer, ook al zijn ze volwassen op de leeftijd van een jaar.
  • Een aanzienlijk deel van de jonge meerkoeten overleeft de eerste twee levensjaren niet door weersomstandigheden. Veel koppelingen worden vernietigd door waterfluctuaties of parasitaire besmetting.
  • De maximale levensverwachting van de Sloth is twintig jaar.


Video: Karpervissen Top 5 bizarre Onderwaterbeelden - Peter Vlasveld #AANPAKKEN #KARPERVISSEN (Maart 2021).