In detail

De veelvraat - Gezocht poster


portret

naam: Wolverine
Andere namen: Bear marter, hebzucht
Latijnse naam: Gulo gulo
klasse: Zoogdieren
afmeting: tot 1 m lichaamslengte
gewicht: 20 - 30kg
leeftijd: 7 - 12 jaar
verschijning: donkerbruine jas
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Azijn, bessen, fruit, knaagdieren, insecten, vogels, vogeleieren
verspreiding: Noord-Europa, Noord-Amerika, Noord-Azië
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: nachtelijk
leefgebied: Boreaal naaldbos, koude steppe
natuurlijke vijanden: /
geslachtsrijpongeveer twee tot drie jaar oud
paartijd: April - juni
dracht: 30 - 40 dagen
worpgrootte: 2 - 4 welpen
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de veelvraat

  • De veelvraat of Gulo gulo is een van de marters en wordt ook wel een berenmarter genoemd vanwege zijn onderscheidende uiterlijk.
  • Zijn naam, die ook iets vergelijkbaars betekent in andere talen, dankt de vraatzucht van zijn eigenaardigheid om alles eetbaar naar zijn schuilplaats te slepen en voedselvoorraden aan te trekken. De naam Gierschlund komt veel voor vanwege zijn vraatzucht in Duitstalige landen.
  • De wijdverbreide veronderstelling dat het woord "veelvraat" is afgeleid van het Scandinavische "fjellfraß" voor "rock cat" wordt door taalkundigen betwist.
  • De veelvraat komt voor in grote delen van Noord-Amerika, Noord-Europa en Eurazië. In Europa wordt hij beschouwd als de grootste vertegenwoordiger van zijn familie.
  • Het bewoont taiga en toendra en wordt voornamelijk gevonden in open bossen met hoge naaldbossen en heidevelden, maar bewoont ook hoge berggebieden tot net boven de boomgrens.
  • In veel gebieden wordt de veelvraat beschouwd als bedreigde soorten, maar de bestanden in Scandinavië en Noord-Amerika herstellen zich de laatste jaren langzaam.
  • Hoewel hij tot de familie van marters behoort, lijkt hij meer op een kleine beer. Hij is van gedrongen, ietwat onhandig ogende gestalte. Tegelijkertijd bezit het de kleine en ronde schedels die typisch zijn voor de Marters, de donkere knopogen en de kleine afgeronde oren. De staart is bossig en dik.
  • De veelvraat, inclusief de staart, bereikt een lichaamslengte van ongeveer 100 centimeter en een schouderhoogte van maximaal veertig centimeter. Hij weegt ongeveer dertig kilogram en onderscheidt zich van zijn naaste familieleden, vooral door zijn hoge benen.
  • Hij heeft ook de beary harige brede zolen.
  • De dichte en lange, donkerbruine vacht biedt uitstekende bescherming tegen de barre weersomstandigheden in zijn habitats. Veel voorbeelden tonen een lichtbruine linttekening die loopt van het hoofd en de wangen over beide zijden van het lichaam naar de billen.
  • Vanwege zijn sterke tanden is hij niet alleen een gevaarlijk roofdier, maar wordt hij ook gevreesd door mensen, omdat hij veestapels aanvalt.
  • Als eenling zwerft de veelvraat door het landschap en beweegt zich in een gebied met een oppervlakte van maximaal tweeduizend vierkante kilometer. Dit wordt gemarkeerd met ontlasting, urine, krassen of Duftsekreten.
  • Als roofzuchtige alleseter leeft de veelvraat van aas, vogels, knaagdieren, maar ook van fruit en bessen. Het is ook gemeld door specimens die aanzienlijk grotere zoogdieren overweldigden.
  • Het paarseizoen vindt plaats in het late voorjaar. Na een draagtijd van negen maanden bevalt het vrouwtje van verschillende juvenielen in een spleet, die acht weken worden verzorgd en vervolgens ook voorverteerd voedsel ontvangen.
  • De levensverwachting van de veelvraat in het wild is ongeveer tien, in gevangenschap maximaal vijftien jaar.