Algemeen

De zwarte beer - Gezocht poster


portret

naam: Zwarte beer
Andere namenFoto's: Amerikaanse zwarte beer (baribal) / Aziatische zwarte beer (kraagbeer)
Latijnse naam: Ursus americanus of Ursus thibetanus
klasse: Zoogdieren
afmeting: tot 1,8 m (lengte kop-romp)
gewicht: Baribal ongeveer 120kg, kraagbeer tot 400kg
leeftijd: 20 - 40 jaar
verschijning: zwarte jas
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: Omnivore (omnivor)
eten: Azijn, bessen, honing, insecten, vissen, kleine gewervelde dieren, wortels
verspreiding: Noord-Amerika of Azië
oorspronkelijke oorsprong: Noord-Amerika of Azië
Slaap-waakritme: dag en nacht actief
leefgebied: Loofbossen, naaldbossen, gemengde bossen
natuurlijke vijanden: /
geslachtsrijp: ?
paartijd: Juni - september
dracht: 60 - 70 dagen
worpgrootte: 2-3 welpen
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Ja
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de zwarte beer

  • De term zwarte beer omvat twee nauw verwante soorten beren.
  • De Amerikaanse zwarte beer of Ursus americanus, ook wel Baribal genoemd, is inheems in veel delen van Noord-Amerika, vooral in Canada en Alaska, maar ook in veel gebieden van de Verenigde Staten tot Mexico. Daar bewoont hij verschillende bossen en bevolkte rivieren.
  • Het verspreidingsgebied van de Aziatische zwarte beer of Ursus thibetanus, ook bekend als kraagbeer, strekt zich uit over een groot deel van Zuid- en Oost-Azië. De kraagbeer is te vinden in Siberië, Japan, China, Iran, Afghanistan en de Himalaya.
  • De kraagbeer leeft ook voornamelijk in verschillende soorten bossen, dus het is zowel in loofbossen als regenwouden in de tropische zones thuis.
  • Terwijl de kraagbeer een diepzwarte bontjurk heeft met de karakteristieke plooi van langwerpig haar, kan de Baribal in verschillende tinten bruin worden gekleurd.
  • In grootte verschillen de soorten nauwelijks van elkaar. Net als de kraagbeer bereikt de Amerikaanse zwarte beer een hoofdstuitlengte van maximaal 180 centimeter.
  • Desondanks weegt de Amerikaanse zwarte beer tot vierhonderd kilogram veel meer dan zijn Aziatische familielid.
  • Beide soorten zijn alleseters die zowel planten als wortels, fruit en bessen, zaden en noten eten, evenals honing, insecten, gewervelde dieren, larven en aas. Af en toe vangen zwarte beren ook grote grazende dieren en hun welpen, evenals vogels en reptielen. Afhankelijk van het seizoen voedt de Amerikaanse zwarte beer ook zalm.
  • Zwarte beren, zoals alle beren, zijn eenlingen gebonden aan hun territorium en ontmoeten elkaar alleen tijdens het paarseizoen. Op hun grondgebied brengen zwarte beren lange afstanden door als onderdeel van hun wandelingen.
  • De dekking vindt plaats in de zomer en vindt verschillende keren plaats.
  • De bevruchte eieren bezinken niet tot het begin van de winterslaap, zodat de tijd tot geboorte meer dan tweehonderd dagen kan zijn.
  • In het volgende voorjaar worden meestal twee of drie welpen geboren, die gedurende enkele maanden worden verzorgd en tot drie jaar doorbrengen in de zorg voor hun moeder.
  • Er is weinig bekend over de levensverwachting van wilde zwarte beren, maar dieren in gevangenschap kunnen wel veertig jaar oud worden.