Facultatief

De tijgerhaai - Gezocht poster


portret

naam: Tijgerhaai
Latijnse naam: Galeocerdo cuvier
klasse: Kraakbeenvissen
afmeting: 3 - 5,5m
gewicht: 400 - 600kg
leeftijd: 15 - 25 jaar
verschijning: blauwgrijze bovenkant, veel lichtere onderkant
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: Carnivoor
eten: Vis, schildpadden, zeevogels, krabben, inktvis
verspreiding: Atlantic, Pacific, Indic
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: schemering en nachtelijk
leefgebied: meestal in de buurt van de kust
natuurlijke vijanden: Orca
geslachtsrijpongeveer tien jaar oud
paartijd: het hele jaar door
dracht: 15 - 16 maanden
nakomelingen: 1 welp
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de tijgerhaai

  • De tijgerhaai of Galeocerdo cuvier wordt gerekend tot de requiemhaaien en beschrijft de enige soort binnen het geslacht Galeocerdo.
  • Het leeft in tropische en subtropische gebieden van de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Indische Oceaan.
  • De tijgerhaai is een van de grootste vertegenwoordigers van haaien en bereikt lichaamslengtes van maximaal vijf en een halve meter. Volwassen mannetjes kunnen meer dan 600 kilo wegen. Met zijn grootte is de tijgerhaai vergelijkbaar met de grote witte haai.
  • De huid van de tijgerhaai is blauwgrijs of donkergrijs aan de bovenkant en vaak wit tot lichtgeel op de buik en borst.
  • De tijgerhaai dankt zijn naam aan het opvallende streeppatroon, dat duidelijk alleen bij jonge dieren herkenbaar is en geleidelijk vervaagt met de leeftijd.
  • De tijgerhaai is massief in het gebied van het hoofd en de voorkant van het lichaam, maar slank en behendig naar achteren. Zijn snuit is relatief kort en oppervlakkig, maar hoekig en breed.
  • Onder de grijze haaien is de tijgerhaai de enige vertegenwoordiger met zuiggaten.
  • De tijgerhaai is een eenling die dagelijks lange afstanden van maximaal tachtig kilometer aflegt op zijn ononderbroken invallen met een snelheid van ongeveer dertig kilometer per uur.
  • De tijgerhaai geeft de voorkeur aan de kust, met name in troebele wateren en in de buurt van estuaria, maar wordt ook vaak aangetroffen bij Hawaii, de Galapagos-eilanden of Tahiti.
  • Terwijl hij overdag in diepere gebieden zwemt, blijft hij het liefst in ondiepe kustgebieden bij schemering en duisternis.
  • Tijgerhaaien zijn niet kieskeurig over eten. Hun voeding varieert van vissen, zeevogels en schildpadden tot andere haaien, schaaldieren en koppotigen.
  • In de maag van gedode tijgerhaaien worden regelmatig allerlei soorten afval en zelfs autobanden gevonden.
  • Ze verslinden dit afval meestal wanneer ze in de buurt van havens zijn.
  • Ongeveer om de drie jaar bevalt het vrouwtje tot veertig, en minder vaak ook tot tachtig, pups na een draagtijd van vijftien tot zestien maanden.
  • Zelfs in de baarmoeder komt het tot kannibalisme, omdat de oudste ongeboren baby vaak eieren of andere foetussen eet.
  • Al na de geboorte staan ​​de jonge tijgerhaaien op zichzelf.
  • Er zijn regelmatig meldingen van aanvallen op mensen, van wie de meesten dodelijk zijn. Vooral in Hawaii zijn er altijd ongelukken waarbij zwemmers en surfers worden aangevallen door tijgerhaaien.
  • Wetenschappers vermoeden dat de levensverwachting van de tijgerhaai tussen de 15 en 25 jaar is.