Algemeen

The Narwhal - Wanted Poster


portret

naam: Narwal
Andere namen: /
Latijnse naam: Monodon monoceros
klasse: Zoogdieren
afmeting: 4 - 5,5m
gewicht: 800 - 1500kg
leeftijd: tot 50 jaar
verschijning: Tot 3m lange slagtand bij mannelijke narwallen
seksueel dimorfisme: Ja
Nutrition-type: overwegend viseter (piscivor)
eten: Vis, octopus, schaaldieren
verspreiding: Noordelijke IJszee
oorspronkelijke oorsprong: onbekend
Slaap-waakritme: ?
leefgebied: Oceaan
natuurlijke vijanden: Orca
geslachtsrijp: komt voor tussen 6 en 12 jaar, afhankelijk van geslacht
paartijd: het hele jaar door
dracht: ongeveer 14 maanden
sociaal gedrag: groepsgebouw
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over de narwal

  • De Narwal of Monodon-monoceros beschrijft een soort in de tandwalvis, die inheems is in het Noordpoolgebied. Daar blijft hij altijd in de buurt om ijs in te pakken.
  • De mannetjes zijn onmiskenbaar vanwege de slagtand, die een lengte van twee tot drie meter kan bereiken. De slagtand vormt de verlenging van de meest linkse, meer zelden ook de rechter voorhond, groeit door de bovenlip en wordt spiraalvormig naar links gedraaid.
  • Vermoedelijk dient de slagtand voor oriëntatie en de detectie van prooi.
  • Zonder deze slagtand bereikt de narwal een lichaamslengte van maximaal vijf meter. De mannetjes wegen meestal anderhalve ton, de vrouwtjes zijn veel lichter met een maximaal gewicht van één ton.
  • Narwalnen vertonen een grijs marmer op de rug, de buik is veel lichter gekleurd. De juvenielen lijken meestal monochroom grijsbruin.
  • De narwal heeft geen rugvin, maar alleen een kleine flipperkast en een waaiervormige ronde staart.
  • In de winter blijven narwallen meestal in baaien en vangen ze vis op de oceaanbodem.
  • In de zomermaanden trekken ze echter de open zee op en jagen ze samen met verschillende soorten vis, inktvis en schelpdieren.
  • Ze zijn te vinden op diepten tot 1500 meter en worden daarom beschouwd als de zoogdieren die de diepste duiken voltooien.
  • Ze leven in groepen van maximaal twintig personen. Deze bestaan ​​voornamelijk uit vrouwtjes en hun kalveren, af en toe worden ze gevolgd door volwassen mannetjes.
  • De kleine groepen ontmoeten elkaar tijdens de zomermaanden, zodat vaak tot duizend dieren samenleven in tijdelijke gemeenschappen.
  • Elke dag reizen narwallen ongeveer 150 kilometer tijdens hun wandelingen.
  • De vrouwtjes worden seksueel volwassen op de leeftijd van zeven en bevallen om de drie tot vier jaar na een draagtijd van veertien maanden een enkele welp.
  • Deze is bij de geboorte al anderhalve meter lang en wordt gedurende twintig maanden door de moeder verzorgd.
  • Af en toe wordt een jonge narwal het slachtoffer van een ijsbeer of orka.
  • De maximale levensverwachting van de narwal is vijftig jaar.