Algemeen

Het aardvarken - Gezocht poster


portret

naam: Aardvarken
Andere namenFoto's: Afrikaanse miereneter
Latijnse naam: Orycteropus afer
klasse: Zoogdieren
afmeting: 90 - 140 cm (exclusief staart)
gewicht: 40 - 70kg
leeftijd: 5 - 25 jaar
verschijning: grijs-crèmekleurige huid, dun haar
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: bij voorkeur insecteneters (insektivor)
eten: Mieren, termieten
verspreiding: Afrika
oorspronkelijke oorsprong: Afrika
Slaap-waakritme: nachtelijk
leefgebied: Semi-woestijn, savanne, graslandschap
natuurlijke vijanden: Hyena, luipaard, leeuw, wilde hond
geslachtsrijp: onbekend
paartijd: waarschijnlijk het hele jaar door
dracht: ongeveer 210 dagen
worpgrootte: 1 - 2 kittens
sociaal gedrag: Eenlingen
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessant over aardvarken

  • Het aardvarken of Orycteropus afer beschrijft een zoogdiersoort, die de enige vertegenwoordiger vertegenwoordigt in de volgorde van de buisvormige tanden.
  • Het aardvarken is inheems in zuidelijk en centraal Afrika, waar het verschillende habitats bewoont. Het wordt gevonden in savannes en semi-woestijnen, evenals in graslanden op hoogten tot tweeduizend meter en geeft de voorkeur aan vlakke of heuvelachtige landschappen met lichte hellingen. In droge woestijnen en moerassige gebieden komt het aardvarken echter niet voor.
  • Het aardvarken heeft een onmiskenbaar uiterlijk, gedefinieerd door een opvallend gebogen wervelkolom, grote en trechtervormige oren en een massief, ietwat gedrongen lichaam.
  • De totale lichaamslengte is ongeveer 180 centimeter met de lange en puntige staart. Het aardvarken weegt tot 70 kilogram.
  • Ondanks zijn onhandige lichaamsbouw is het een uitstekende hardloper die snel en wendbaar kan bewegen.
  • De huid van het aardvarken verschijnt in een geelachtig bruine tot grijsbruine toon en is dun bedekt met grove korte haren.
  • Net als varkens heeft het aardvarken een verlengde, met een zachte neus eindigende snuit.
  • Het leeft als eenling en gaat alleen 's nachts foerageren.
  • Omdat het aardvarken pas na de schemering zijn ondergrondse structuur verlaat, wordt het ondanks zijn wijdverbreide gebruik relatief weinig onderzocht.
  • Tijdens zijn migraties beslaat het aardvarken per nacht tot vijftien kilometer.
  • Met zijn snuit zigzaggend zoekt hij de grond naar mieren, termieten en andere insecten, maar neemt ook groenten en fruit voor zichzelf.
  • De dekking vindt onafhankelijk van het seizoen plaats. Na een draagtijd van maximaal 210 dagen bevalt het vrouwtje, zelden twee naakte welpen, die zeven maanden worden verzorgd en vervolgens hun eigen ondergrondse hol beginnen te graven. Dit bevindt zich meestal in de onmiddellijke nabijheid van het moedergebied.
  • Veel aardvarken vallen ten prooi aan hyena's, leeuwen of luipaarden.
  • De levensverwachting van wilde aardvarken is onbekend. In gevangenschap kunnen ze een levensduur van maximaal 25 jaar bereiken.