In detail

The Oyster - Wanted Poster


portret

naam: Oester
Andere namen: /
Latijnse naam: Ostreidae
klasse: Schelpen
afmeting: 10 - 40 cm (afhankelijk van de soort)
gewicht: 50 - 200 g (afhankelijk van de soort)
leeftijd: tot 30 jaar
verschijning: onbreekbare, grijze schaal
seksueel dimorfisme: Nee
Nutrition-type: Plankton filter (planktivor)
eten: Plankton
verspreiding: Atlantic, Pacific
oorspronkelijke oorsprong: wereldwijd
Slaap-waakritme: /
leefgebied: Kustgebieden en getijdenwateren
natuurlijke vijanden: Oesterboren, krabben, zeesterren, meeuwen
geslachtsrijp: ?
paartijd: het hele jaar door
ovipositie: tot 100 miljoen eieren
sociaal gedrag: /
Van uitsterven: Nee
Verdere profielen van dieren zijn te vinden in de Encyclopaedia.

Interessante feiten over de oester

  • De oesters of Ostreidae beschrijven een familie van verschillende geslachten en talloze soorten in de schelpen, die voornamelijk ondiepe kustgebieden en getijdenwateren koloniseren.
  • De oester is van groot economisch belang, zowel als voedingsmiddel als als producent van parels.
  • Het wordt beschouwd als een heel oud wezen dat de aarde al meer dan 250 miljoen jaar geleden bewoonde.
  • Oesters zijn te vinden in getijdengebieden en estuaria, waar ze honderden liters water per dag filteren om voedingsstoffen en plankton te absorberen.
  • Om deze reden zijn ze behulpzaam bij het behoud van de ecosystemen waarin ze leven. Maar ze zijn ook extreem gevoelig, omdat zelfs de kleinste hoeveelheden milieutoxines in water tot hun dood kunnen leiden.
  • In het verleden kwamen oesters veel voor in alle zeeën. Vanwege vervuiling komen ze nu alleen nog voor in ongerepte delen van de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan, terwijl ze al volledig uitgestorven zijn in de Middellandse Zee.
  • Om het gevoelige zachte lichaam tegen roofdieren te beschermen, vormt de oester een schaal bestaande uit meerdere lagen, die bestaat uit een zeer breukbestendig mengsel van calciumcarbonaat en conchine en aan de binnenkant bekleed met parelmoer. Het groeit ondergronds, daarom is een oester volledig onbeweeglijk.
  • De schaal bestaat uit twee helften, die verbonden zijn door een ligament en volledig waterdicht kunnen zijn. Hierdoor kan een oester tot twee weken buiten de zee overleven.
  • Het zachte lichaam bevat kieuwen die dienen voor ademhaling en voedselinname.
  • Indringers en vreemde lichamen van organische en anorganische oorsprong worden onschadelijk gemaakt door ze te bedekken met parelmoer.
  • De reproductie is tweeslachtig, sommige oesters veranderen hun geslacht in de loop van hun leven.
  • Per kuitproces worden tot honderd miljoen eieren in het water vrijgegeven en vervolgens met sperma in open water bevrucht.
  • De kleine larven verankeren drie weken na het uitkomen met substraat. De daaropvolgende metamorfose naar de volwassen schelp overleeft slechts een deel van de jonge oesters.
  • Oesters dienen vele diersoorten, vooral de zogenaamde oesterboren, als een belangrijke voedselbron.
  • De oesterslakken, oesterboren genoemd, hebben een geraspte tong, de zogenaamde radula, die een gat in de schaal van de oester snijdt. Met hun slurf eten ze vervolgens het voedzame oestervlees.
  • Verschillende krabben, zeesterren en meeuwen vangen af ​​en toe oesters.
  • Als voedsel voor de mens zijn alleen de Pacific Oyster, de European Oyster en de American Oyster van belang. Andere soorten afkomstig uit het Verre Oosten worden echter gefokt voor de parelproductie.
  • Alle commercieel belangrijke oesters worden gekweekt in aquaculturen, voornamelijk in China, Japan, Noord-Korea, Frankrijk, Ierland en Nederland.
  • In het wild kunnen oesters tot dertig jaar oud worden.